Kas vaktsineerimata noormehed pääsevad sel aastal ajateenimiskohustusest?

, Reporter-toimetaja
Copy
Vaktsineerimata noormehed pääsevad sel aastal ajateenimiskohustusest.
Vaktsineerimata noormehed pääsevad sel aastal ajateenimiskohustusest. Foto: Sander Ilvest

Palju poleemikat on tekitanud asjaolu, et vaktsineerimata kaitseväelased saavad lähipäevil teenistusest vabastamise teate. Allahindlust ei tehta ka ajateenijatele, keda tänavu koroonatõendita aega teenima ei lubata. Kuid mis saab siis, kui noormehed 8–11-kuusest ajateenistusest meelega kõrvale hiilivad ja end seetõttu vaktsineerida ei lase või hoopis vaktsineerituse kohta valetavad?

Kuigi on selge, et vaktsineerimata noormehed pääsevad sel aastal ajateenistuse kohustusest, ei soovita kaitseväe peastaabi pressijaoskonda esindav kapten Aivo Vahemets teenistusest kõrvale hiilida. «Ajateenistusse asumise kohustus ei kao ning kandub tulevikku. Tulevikus võib teenistusse kutsumine langeda ajale, mis kutsealusele enam ei sobi ning on palju ebamugavam. Seetõttu on mõistlik ikkagi praegu teenistusse tulla,» selgitab ta.

Mis saab siis, kui noormehed meelega tõendit ei esita? «Üle poolte täiskasvanutest on praeguseks vaktsineeritud. Isikutel on võimalus digiloo kaudu genereerida omale digitaalne koroonatõend vaktsineerituse, läbipõdemise või testitulemuse kohta. Need on kõik aktsepteeritavad tõendid koroonaohutuse kontrolliks. Kel pole mingil põhjusel võimalik ühtegi tõendit esitada, siis on meil olemas oma testimisvõimekus,» selgitab kaitseväe peaarst kolonelleitnant Targo Lust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles