Austraalia teadlased avastasid erinevatest kapsastest ensüüme, mis võivad süljes olevate bakteritega koosmõjul tekitada ebameeldivaid lõhnasid suus.
Teadlased avastasid, miks väikestele lastele brokoli ei meeldi
Ajakirjas Independent kirjutatakse, et lastel on vanematega sarnane lõhna- ja maitsetaju, mis viitab sellele, et neil on suus sama tüüpi mikroobid ja bakterid.
Seda, miks lapsevanemad suudavad erinevaid kapsaid süüa aga nende lapsed mitte, arvavad teadlased olevat sellest, et täiskasvanud õpivad ajajooksul erinevaid maitseid ja lõhnasid taluma.
«Kapsa ja inimeste sülje koostoimed võivad mõjutada suus lõhna arengut, mis omakorda võib olla seotud individuaalse taju ja meeldimistega,» rääkis Damian Frank juhitud teadlaste meeskond.
Teadlaste sõnul sisaldavad kapsad ühendit nimega S-metüül-L-tsüsteiinsulfoksiid, mis tekitab taime ensüümi toimel tugeva väävlilõhna. Samut tekitab seda lõhna ka ensüüm, mida bakterid toodavad mõnede inimeste suuõõnes.