ELU25 ⟩ RETSEPT: Henn Põlluaasa kohtumine kartulikarriga

Kartulikarris kohtuvad eesti ja india talupoegade maitsed. Foto: Eleri Muhkel
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Juku-Kalle Raid tutvustab külma ja tuulise ilma puhul ideaalset retsepti, mis seest soojaks teeb. Indiapärane kartulikarri on lihtne tegemine. Lisaks retseptile ka novell Henn Põlluaasa kohtumisest nimetatud toiduga.

KARTULIKARRI: «Meie siin paljukannatanud koduvabariigis hindusid ei austa!» teatas sm Henn Põlluaas resoluutselt lühikesele India mehele, kes siiberdas EKRE valimisbussi ümber ja üritas seal laiutavat venekeelset teavet kokku veerida.

«Teid on liiga palju! Mulle on neil aastatel laekunud korduvalt Uutest Uudistest infot, puhast kulda, kus pajatatakse, et Euroopa Liit plaanib Eestisse tuua 10 miljonit hindut! See meile ei sobi!» Põlluaas kaapis bussi aknapuhastajaga sügelema hakanud vuntsi ning pistis suhu keedetud kartuli.

«Aus venekeelne nõukogude inimene, see on hoopis teine asi,» jätkas Põlluaas kartulit mäludes rangelt, «nemad vabastasid ENSV fašistidest, pommitasid Tallinna sodiks ning saatsid korda palju muid häid tegusid. Ja nüüd valivad kõik nõukogude inimesed meid ehk EKREt, justament nagu Ülemnõukogu esimees, sm A. Rüütel koos vanema sm M.  Helmega neil teha palus! Mida sa luusid siin, pilukas? Tahad niikuinii bussilt peeglit küljest ära kruvida?»

India sõber aga kukkus tugeva aktsendiga protesteerima: «Mina ei taha peegel varastada! Eestlane kartulirahvas on! Mina teeb teile sihukene EKRE kartulikarri, et kõik valijad teie sõltlaseks hakkama! Ilma siga! Siga kallis, kardul odav! Aga teie mulle selle toidu retsepti eest bussi küljest peegel murrate!»

«Kartulikarri?» mõmises Põlluaas. «Hea küll, meil on mingi 100 000 liiget, nende toitmisega tuleb ette ajutisi raskusi, sest meie toitlustuse rahvakomissar Monika üksi kõigile suudele kartulit keeta ei suuda. Näita pläust välja!»

India päritolu kodanik tõstis näpu:

«Kõige tähtsam on teha garam masala, see olema imelihtne! Paneme tähele!»

Maitseainesegu valmistamiseks praadis kollane inimene kuival ja mõõdukalt kuumal pannil 0,5 tl kardemoniseemneid, 1 purukspekstud kaneelikoort, 1 sl vürtsköömneid, 0,5 tl vürtsiterasid, 0,5 tl rohelise pipra terasid, 1 tl Sichuani pipart, 0,5 tl nelgi- ja 0,5 tl musta pipra terasid aromaatseks. Uhmerdas ära, riivis juurde pool muskaatpähklit, lisas 1 tl tšillihelbeid, 1 tl kurkumit ja 0,5 tl jahvatatud valget pipart.

«Pane see purki,» õpetas ta sõbralikult Hennu, kes toimetusi mokk pikal jälgis ning parteilogoga märkmikusse ülestähendusi tegi. India inimene jätkas: «Garam masala võid alati võtta, kui vaja näiteks külma ilmaga tatt lahti saada ja soojaks minna.»

Nüüd valas kokk potipõhja õli ja lasi selle kuumaks. Siis lisas sinna 2 tl garam masala't, sama palju karripulbrit ja kuumutas mõni mints. Siis rändasid potti suur hakitud sibul, kaks hakitud tšillikauna, paar suurt ja vinget küüslauguküünt ning pöidlasuurune tükk hakitud ingverit. Lisas juurde pitsikese vett, et sibul kuldseks läheks. Järgnes paar mintsi kuumutamist.

Edasi hakkis härrasmees Indiast ära kaks tomatit, lisas need potti ning ootas 3–4 mintsi. Seejärel paiskus potti 500 ml kookoskreemi ja suur peotäis pöidlaotsasuuruseid kartuleid.

Nüüd podistas India riigialam sellega madalal tulel kuni kartul pehme, umbes 15–20 mintsa. Siis viskas keedusesse peotäie hakitud peterselli, peoga hakitud šampinjone. Kui šampikad pehmeks said, siis veel loputatud kikerherneid – purgi jagu, kus on neid umbes 400 grammi. Ja lõpuks teelusikatäis sidrunimahla. Kui kõik valmis, äsas ta manu peotäie hakitud koriandrit.

«Soola ja pipart ära enne päris lõppu panema hakkame,» õpetas ta Hennu. «Alles lõpus saama aru, palju seda vajama!» Ja ta lisas: «Kartulikarri serveerima koos riis!»

Kartulirahva esindaja Henn Põlluaas haukas potist isukalt ampsu ning röögatas. Ta ajas keele suust välja, hingeldas, endal õud silmis, ning pistis siis mööda Narva Kangelaste prospekti kõigest väest kätega vehkides ja kiljudes plagama. «Kõrvetab!» kisas Põlluaas kaugusesse kadudes.

«Imelik mees,» mõtles hindu. «Kartulirahvas ja kartulirahvas. Aga ise ei oska kartulist mitte midagi mõistlikku teha. Peale keetmise.»

India inimene kehitas õlgu, istus EKRE venekeelsesse bussi ning sõitis minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles