Uhhuuteadus: ameeriklased peavad vanu radioaktiivseid uraanikaevandusi «nooruse allikaks» (3)

Kert Avasalu
Copy
Vana radioaktiivne kaevandus. Illustreeriv pilt.
Vana radioaktiivne kaevandus. Illustreeriv pilt. Foto: Shutterstock

USAs on avastatud, et «tervise tugevdamiseks» võiks supelda ka Eestis hästi tuntud radioaktiivse gaasi sees, kirjutab The Times.

Paljud ameeriklased on hakanud viimasel ajal käima Montana osariigi vanades uraanikaevandustes. Seal leidub palju Eestiski tuntud radioaktiivset gaasi, mida peetakse omamoodi «nooruse allikaks».

Brian Tichenor sõidab sinna paar korda aastas ligi 2000 kilomeetri kauguselt Kansasest. Nagu mitmed teisedki saatusekaaslased, on ta ammendanud tavameditsiini võimalused ega saanud neist abi valule silmas.

Nii käib 67-aastane mees sisse hingamas mürgist radooni. Huvilistele on Kaljumägede vanasse kaevandusse tehtud omamoodi «kuurort». «Nooruse allikas: tunne end taas noorena!» kuulutab asutus, kus ühe radooni keskel veedetud päeva eest peab maksma veidi üle kümne euro.

Vähirisk või ravim?

Omapärase kuurordi omanik Chang Kim väidab, et gaas tõukab patsiendi immuunsüsteemile oma survega hoo sisse. Stressiolukorda pandud keha suudab tema sõnul seejärel edukamalt põletike ja muude, suisa krooniliste probleemidega tegeleda.

USA tervisestatistika järgi on radoon aga teine suurim kopsuvähi põhjustaja riigis. Selle arvele kirjutatakse igal aastal üle 20 000 surma. Samas Montana asutuses käiakse seda kaevanduskäikudes hingamas ning juuakse gaasist läbiimbunud vett ja supeldakse selles.

Radooni esineb looduslikult ka Põhja-Eestis, kus see uraanirikkast diktüoneemakildast vabaneb ning hõredalt ehitatud elumajadesse tungib. «Radoonirikka õhu sissehingamisel suureneb kopsuvähki haigestumise risk,» märgib ka Eesti keskkonnaamet.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles