VIDEO ⟩ Videorekonstruktsioon, milles Šotimaa linnal on «Troonide mängu» jäävall

Inna-Katrin Hein
Copy
Videokaader, millel on kujutatud jäämassi Šotimaa linnal Dundeel
Videokaader, millel on kujutatud jäämassi Šotimaa linnal Dundeel Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ebatavalises videos on näha paksu jääkihti, mis kattis viimasel jääajal Šotimaad, meenutades jäämüüri menusarjast «Troonide mäng» («Game of Thrones»). Videos on ühe kilomeetri paksune jää tänapäeva Dundees.

Jääaja jääkihi paksust selgitava video tegid Šotimaa Dundee ülikooli kommunikatsiooni ja visualiseerimise õppejõud Kieran Duncan ja USA Minnesota ülikooli glatsioloog Max Van Wyk de Vries. Videos on jäämassi kõrguse võrdluseks 174-meetrine Dundee Law' mägi.

Šotimaad kattis 20 000 aastat tagasi kilomeetri kõrgune jää
Šotimaad kattis 20 000 aastat tagasi kilomeetri kõrgune jää Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Videos on näha, milline oli ühekilomeetrine jääkilp, mis nii Dundeed kui Šotimaad kattis. Kui Max mulle jää paksusest esimest korda rääkis, oli mul seda raske uskuda. Võib ju öelda, et jää on kilomeetripaksune, kuid seda oma silmaga näha on hoopis midagi muud,» sõnas Duncan.

Jääkilp kattis 20 000 aastat tagasi, viimasel jääajal kogu Šotimaad, kaasa arvatud Dundeed. Jääaeg oli 2,6 miljonit kuni 11 700 aastat tagasi. Meie planeet hakkas umbes 15 000 aastat tagasi soojenema. Liustikud ja jääkate taandusid, kujundades maastikku ja tekitades ka Dundee juures laiuva Law' mäe.

Ameeriklane Van Wyk de Vries külastas märtsis Šotimaal oma kallimat. Ta jäi koroonapiiragute tõttu sinna lõksu ja tahtis paiga kohta rohkem teada saada. Paar alustas sellest, et uuris nii Dundeed kui linna ümbrust.

Viimasel jääajal oli Šotimaa kaetud kilomeetripaksuse jääga. Kaardil on toodud ära Dundee asukoht
Viimasel jääajal oli Šotimaa kaetud kilomeetripaksuse jääga. Kaardil on toodud ära Dundee asukoht Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Olen glatsioloog ja mind hakkas huvitama, kuidas viimase jääaja jää seal maastikku vormis,» sõnas Van Wyk de Vries.

Ta uuris Šotimaad katnud jääkihi kohta nii teadustöödest, kohalikest andmebaasidest kui arvuti jäämudelitest. Lisaks vaatas ta satelliidipilte tänapäeva Gröönimaa jääst.

Van Wyk de Vries sai oma uuringu läbiviimiseks raha Briti geomorfoloogiaühingult ja ta leidis koostööpartneriks Šoti visuaalspetsialisti Duncani.

Kolmeminutilise video tegemiseks on kasutatud visualisatsioonitehnikaid, filmitud kaadreid ja aegvõtet, et Dundee iidne jäävall ellu äratada.

Videot näeb Dundee kunstigalerii ja muuseumi näitusel «Time and Tide» 3. oktoobrini.

Videokaader, millel on näha jäämassi Šotimaa linnal Dundeel
Videokaader, millel on näha jäämassi Šotimaa linnal Dundeel Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles