FOTOD ⟩ Oscarid soolas: Bradley Cooperist saab del Toro filmis karnevališarlatan

Spekter
Copy

Ilmusid esimesed tutvustused Oscari-võitjast režissööri Guillermo del Toro staaridest kubisevale filmile «Nightmare Alley» («Õudusunenägude allee»), millele ennustatakse juba jõudsalt parima filmi kuldmehikest, ehkki sellest siiani eriti midagi teadagi polnud.

 

Searchlight Picturesi stuudio toodetav film põhineb kirjanik William Lindsay Greshami 1946. aasta samanimelisel romaanil ning del Toro on öelnud, et tegu pole sedasorti filmiga, mida temalt võiks oodata – see olevat vähem temale omane õudus- ja fantaasiafilm ja rohkem klassikaline film noir, ehkki pealkiri justkui horroržanrile viitab. «Minu filmiga «Crimson Peak» juhtus nii, et publik läks kinno, oodates õudusfilmi. Tegu oli aga hoopis gooti romansiga, mida oli väga keeruline seletada. Kuid jah, «Nightmare Alley» filmis on üleloomulik element sees, aga tegevus toimub reaalsuses ning midagi fantastilist ei juhtu,» sõnas lavastaja Vanity Fairile.

Peaosas astub üles Bradley Cooper, kes kehastab endist karnevaliartisti Stanton Carlisle'it, kellest saab suures linnas tuntud silmamoondaja. Ehkki ta jätab mulje, et on meisterlik mõtetelugeja, põhinevad tema ovatsioone teenivad etteasted labastel laadatrikkidel. Tema järgmiseks rahalehmaks on igavlevad ja sensatsioonihimus rikkurid, kelle sekka satub saatuslik naine – psühhiaater dr. Lilith Ritter (Cate Blanchett), kes on veendnunud, et mees on šarlatan ning võtab ette ta iga hinna eest paljastada, sattudes aga karnevalisulleri mõttemängude rägastikku.

«Karneval on nagu maailma mikrokosmos. Kõik üritavad kõiki tüssata, aga samas teavad kõik, et vajavad teineteist. Suures linnas nii ei ole,» rääkis del Toro. «Seda filmi tehes tahtsin vältida noir-žanriga kaasnevaid klišeesid, kuna ei soovi luua lihtsalt artefakti. Ei mingeid ribikardinaid, jutustaja häält ega kaabudes detektiive märgadel tänavatel. Tahtsin minna selle romaani kummaliselt maagilisse ja veidi hämarasse maailma, mis mind tõmbas,» märkis ta.

Kõrvalosades astuvad üles Willem Dafoe, Toni Collette, Richard Jenkins, Ron Perlman, Rooney Mara jt. 

Film esilinastub 17. detsembril.

Del Toro viimane mängufilm «Vee puudutus» (2017) võitis 4 Oscarit, sh parima filmi ja parima režissööritöö eest. Järgmisena lavastab mees süngemat sorti «Pinocchio» muinasjuttu ja dokumentaalfilmi USA filmitegijast Michael Mannist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles