Liina Normet: kui naine ei karju öösel, karjub ta päeval!

Liina Normet
, naise tervise edendaja
Copy
Ettevõtja ja naise tervise edendaja Liina Normet kirjutab teadustööd naise orgasmist.
Ettevõtja ja naise tervise edendaja Liina Normet kirjutab teadustööd naise orgasmist. Foto: Erakogu

Naise orgasmi evolutsioonilisi põhjuseid on teadlased palju uurinud, kuid konkreetsete tulemusteni pole tegelikult jõutud. Kui mehe orgasmil on kindel ülesanne ejakuleerida spermat, et see jõuaks munarakku viljastama, siis naine on võimeline orgasme saama ilma erilise põhjuseta, kirjutab tervishoiuekspert ja naise tervise edendaja Liina Normet.

Naine võib viljastuda ilma orgasmita, kuigi erinevad uuringud toetavad teooriat orgasmi mõjul suurenenud viljastumisvõimalusest.

Naise orgasmi üheks põhjuseks võib olla mõnutunne, mis tekitab soovi sugulise vahekorra järele ning seega suurendab võimalust järglaste saamiseks. Levib erinevaid arvamusi, et orgasm on kasulik juustele, nahale või tervisele. Teadlased sellisele tulemusele jõudnud ei ole. Küll aga tekitab orgasm just seda mõnutunnet, mis põhjustab rahulolu, õnnetunnet ning vähendab seeläbi stressi, ärevust ja kurbust.

Orgasm on nii füüsiline kui ka psühholoogiline heaolutunne. Kui naine ei saa orgasme, võib kannatada tema vaimne tervis. Samas võivad vaimse tervise häired ja stress muuta orgasmi saamise väga keeruliseks. Orgasme kogemata naisel kogunevad nii vaimsed kui ka füüsilised pinged.

Iga naise orgasm ei pruugi päris selline välja näha, hoiatab Liina Normet. Foto on illustreeriv.
Iga naise orgasm ei pruugi päris selline välja näha, hoiatab Liina Normet. Foto on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kõige levinum on arvamus, et orgasm saavutatakse penetratsiooni käigus vaginaalselt. Kahjuks paljud naised seda ei koge ning tekibki valearusaam, et naine polegi võimeline orgasme saama. Tegelikult kogevad naised väga erinevaid orgasme: kliitori- või nibude stimulatsioon, anaalorgasm, suudlemise ja läheduse orgasmid. Lisaks varieeruvad orgasmi tugevus ja emotsioonid. Orgasmi ajal kogevad paljud naised pulseerivaid lihaskokkutõmbeid. Mõned naised tunnevad lõõgastustunnet, mõni teeb häält, mõni mitte.

Meestel on väga keeruline aru saada, kas naine sai orgasmi või mitte. Ainus tõeline viis teada saada, on küsida. Mehed, uurige oma naistelt, mida nad kogesid või mida nad kogeda tahaksid. Orgasm on oluline osa naise vaimsest tervisest. Naised, rääkige ise, mida te soovite, tunnete ja vajate!

Kui naine tõepoolest ei ole võimeline orgasme saama, soovitan pöörduda arsti või ämmaemanda poole konsultatsioonile. Ärge häbenege abi ja nõu küsida!

Kui naine saab orgasme, vähenevad pinged nii kehas kui ka vaimus. Naine on rahulikum, õnnelikum ning kindlasti ka palju kenam!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles