Erich Krieger vanameister Uno Loobist: ise ta end lauljaks ei pidanud

Kert Avasalu
Copy
Uno Loop ja Erich Krieger
Uno Loop ja Erich Krieger Foto: PM/ERR

Kriegeri sõnul oli Loop talle elus suur eeskuju ja kohtles teda toetavalt – justkui palju nooremat venda.

«Kahju, ta oli meie viimane rüütel, Eesti Frank Sinatra, eeskuju kõigile meie lauljatele,» võrdles muusik ja ärimees Erich Krieger vanameister Uno Loopi maailma muusikalegendiga. «Ta ennast isegi lauljaks ei pidanud, ütles, et on eelkõige muusik.»

Kriegeri sõnul sai Loop lauljaks nii-öelda olude sunnil – soliste vajati, häält oli ja nii see läks. «Ta pole ju kunagi laulmist õppinudki, see tuli tal loomulikult,» märkis Krieger.

Muusikud puutusid omavahel kokku, kui Erich oli alles varastes 20ndates nooruk, Uno aga enam kui 50-aastane ning juba legendi staatuses. Mõlemad olid Filharmoonia kammerkoori solistid. Kui Krieger konservatooriumist paberid välja võttis, soovis ta just estraadi- ja popirindel edasi tegeleda.

«Ütlesingi Unole, et äkki tuleksin teie juurde laulmist õppima,» meenutas Krieger. Vanameister andis aga hoopis ootamatu vastuse. «Erich, see on paha mõte – ma ei oska isegi laulda,» naljatas Loop.

Vanema venna eest

«Aga elu on ka elatud. 91 aastat – see on võimas!» tõdes Krieger teenekat eluteed kokku võttes. «Sügav kummardus ja austus sellele mehele,» sõnas ta.

«Tema suhtumine minusse oli ka alati heasüdamlik – nagu vanem vend,» tõi Krieger välja. Loop oli noorukit ikka hoiatanud ohtude eest, et Erich ei teeks samu vigu, mida tema oli juba läbi elanud.

Muusik Uno Loop oma kodus Laulasmaal. Repro Uno Loobi erakogust.
Muusik Uno Loop oma kodus Laulasmaal. Repro Uno Loobi erakogust. Foto: Mihkel Maripuu

Kriegeri arvates on muusikamaailmas küllalt kadedust ja konkurentsi, seepärast paistis Loobi heatahtlikkus eriti silma. Muusiku sõnul oli ta lihtsalt nii palju noorem, et mingit konkurenti temast vanameistrile ei olnud.

«Sport oli ka veel, ju see andis talle selle tahtejõu ja motivatsiooni,» märkis Krieger. «Tal oli veel nii palju hobisid, ei jäänud ta pelgalt sinna noodiraamatute ning kitarriõpiku taha,» tõi muusik välja vanameistri mitmekesise huvideringi.

Kahjuks ei näinud ta viimasel ajal hooldushaiglas elanud Loopi. «Me ikka helistasime,» meenutas Krieger. «Märtsikuus veel rääkisime viimati, aga kõnelemisega oli tal raskusi.» Siiski jäi tema sõnul vanameistril mõistus igati teravaks.

Kriegeri sõnul oli see aga praeguse piiranguteaja paratamatus. «Ei saa neid arste ja meedikuid ka süüdistada, et paljud ei saanud teda vaatama minna,» arutas Krieger.

Uno Loop lahkus meie seast kolmapäeval. 91-aastane muusikalegend suri pika haiguse tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles