Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

INTERVJUU Natalie Mets: Tallinn vajab öölinnapead!

Copy
Natalie Mets
Natalie Mets Foto: Patrik Tamm

Uued ajad vajavad uusi lahendusi – nii leiab Natalie Mets, kes kandideerib kohaliku omavalitsuse valimistel sotsiaaldemokraatide ridades Tallinna volikokku ning soovib luua linnavalitsuse juurde uue ja innovaatilise  öölinnapea ametikoha. Aga millega on tegu?

Kes on öölinnapea ja mis on tema funktsioon?

Öölinnapea vastutab selle eest, milline on linn öösiti, ja juhib vestlust kõikide erinevate osapoolte vahel. Selle tulemusel peaks jõudma lahendusteni, mis on head nii neile, kes tahavad öösel rahulikult magada, kui ka neile, kes tahavad väljaspool kodu aega veeta. Rahulikult magamine ei tähenda ainult seda, et akna taga tänaval on vaikus, vaid ka seda, et inimesel üldse on turvaline koht, kus magada. See tähendab Tallinna näitel seda, et juurde peab tekkima rohkem turvakodusid ja lastekaitseteenus peab olema ööpäevaringselt kättesaadav.

Samamoodi ei võrdu väljaspool kodu aja veetmine ainult pidutsemisega, vaid hõlmab ka teisi tegevusi, nagu võimalused suvisel perioodil valgustatud spordiväljakul korvpalli mängida või pärast südaööd tervislikult süüa ja ühistranspordiga kellaajast olenemata koju sõita.

Meil on ilus ja suhteliselt hästi ligipääsetav pealinn, mis võiks vabalt pakkuda konkurentsi Prahale või Berliinile.

Miks on sellist institutsiooni vaja?

Hetkel juhib Tallinna võim linna keeldude, piirangute ja reeglitega. Need on laisad ja lühinägelikud meetmed. Tallinna linna juhtimise juurde on üldiselt vaja uusi mõtteid ja inimesi, kes teevad oma tööd kirega ja soovivad päriselt panustada linna arengusse. Öölinnapea koha loomine ja selle positsiooni määramine inimesele, kes mõistab ööelu erinevaid aspekte, on üks viisidest, kuidas Tallinna potentsiaali ellu viia. Meil on ilus ja suhteliselt hästi ligipääsetav pealinn, mis võiks vabalt pakkuda konkurentsi Prahale või Berliinile. Selle asemel, et mõne Tallinna vanalinnas probleeme tekitanud baari pärast kogu linn kell kolm magama panna, tuleb leida nutikaid lahendusi, mis võimaldavad arendada mitmekülgset ja kvaliteetset meelelahutus- ja kultuurielu ja hoida linn avatuna ööpäevaringselt.

Millistes maailma linnades on taoline ametikoht olemas? Kuidas on nende näitel suurlinnade ööelu korraldus muutunud?

Üks veenvamaid näiteid on Austraalia linn Sydney, kus kehtestati 2014. aastal sarnased alkoholimüügi piirangud, nagu hakkasid kehtima Tallinnas selle aasta 1. septembrist. (Uue korra järgi peavad baarid lõpetama nädala sees alkoholi müügi kell kaks öösel ja nädalavahetustel kell kolm – toim.)

Nende piirangute tulemusel kannatasid baaripidajad ja klubiomanikud ning vähenenud sissetulekute tõttu kolisid linnast minema noored, kes töötasid varem klinditeeninduses või taksojuhtidena. Tekkis juurde illegaalseid lokaale ja suurenes koduvägivalla juhtumite arv. Linnavalitsus tegi endale sellega nii suure karuteene, et pidi looma öölinnapea koha, kelle ülesanne on süsteemselt olukorda parandada. Selle ametikoha loomise tulemusena muudeti alkoholimüügi piiranguid, käivitati ööpäevaringne ühistransport, hakati korraldama regulaarseid kohtumisi linnavõimu ja ööelus osalejate esindajatega ja käivitati uus rahastusmeede kultuuriprojektide jaoks. Kui koroonakriis välja arvata, siis sellise struktureeritud järjepideva töö tulemusel on Sydney taas muutumas mitmekülgse kultuurieluga linnaks, mis on põnev nii kohalikele kui turistidele.

Mida oleks vaja Tallinna ööelu puhul muuta?

Tallinna ööelu korraldus on mitmetasandiline ja see vajab struktureeritud ja süsteemset lähenemist. Oleme koostanud Tallinna ööelu strateegia, mis katab kultuurielu, meelelahutuse, transpordi, kaubanduse ja toitlustuse, siseturvalisuse, majanduse ja ka teised valdkonnad. Tegu on pidevalt areneva ja muutuva valdkonnaga, mis vajab lakkamatut tööd ja tähelepanu.

Hetkel peavad muusikaklubid artistidele tasumiseks müüma alkoholi, mis ei ole rahva tervise perspektiivist jätkusuutlik.

Kui tuua näiteid, siis tuleks Tallinna linnal välja töötada sarnaselt teistele suurlinnadele rahastusmeede nendele klubidele, kes pakuvad muusikalist programmi ja edendavad kultuuri. Hetkel peavad muusikaklubid artistidele tasumiseks müüma alkoholi, mis ei ole rahva tervise perspektiivist jätkusuutlik.

Suur teema on ka Tallinna linnaruum, mida tuleks arendada nii, et kvaliteetselt ja turvaliselt oleks võimalik aega veeta nii päeval kui öösel.

Lihtsad lahendused on näiteks spordiplatside avamine koolide juures ning pinksilauad ja muu atribuutika avalikus ruumis. Pinkidest, veekraanidest ja ööpäev ringi toimivatest WCdest rääkimata.

Kui me muudame elukeskkonna paremaks enda inimestele, meelitame ligi ka välisturiste, kes soovivad Tallinnas aega veeta ja panustavad niimoodi linna ja riigi majandusse.

Kuidas see ametikoht linnavalitsuse hierarhias formaalselt välja näeks?

Üle maailma on sellele lähenetud erinevalt. Berliinis on see roll aktivistide loodud MTÜs, New Yorgis on selle ameti ellu kutsunud linnapea, Vilniuses ja Londonis on tegu poliitilise kohaga ehk selle rolli sai inimene, kes oli juba varem seotud erakonnaga, kes pääses võimule.

Selleks, et Tallinn saaks endale öölinnapea, on tarvis, et sotsiaaldemokraadid saavad pärast oktoobris toimuvaid valimisi koalitsiooni ja koalitsiooni läbirääkimiste tulemusel loodaks uus koht abilinnapeale, kelle ülesanne on tegeleda sellega, mis toimub linnas öösiti. Tegelikult ma loodan, et tulevikus ei pea Tallinna öölinnapea roll olema seotud enam ühegi erakonnaga, vaid selle inimese saab valida linnavalitsus koostöös valdkonnaga. Hetkel ei ole aga meie linnavõim valmis veel selleks, et sel teemal kuulata apoliitilist eksperti.

Lisa palun kolm mõtet, miks on öölinnapead ilmtingimata vaja.

Kuigi öölinnapea nimetus võib kõlada väga eksootilise ja müstilisena, siis tegelikult hõlmab see töö kõiki linnaelu valdkondi, sellele lisandub aspekt, et öösel on linnas kõrgendatud tervise- ja turvarisk.

Ei kujuta ettegi, mitu bändi või kunstiprojekti on oma alguse leidnud mõnes Tallinna baaris või ööklubis.

Kui rääkida aga klubikultuurist, siis on väga oluline, et me piirangute ja reeglitega seda ei tapaks. See, mis toimub öösel, on väga eriline ja oluline ja öösiti saavad alguse paljud ideed, mis on tulevikus kultuurilooliselt väga tähtsad. Ei kujuta ettegi, mitu bändi või kunstiprojekti on oma alguse leidnud mõnes Tallinna baaris või ööklubis. Ja öölinnapead on vaja ka linnavõimu ja valdkonna vaheliseks lüliks seetõttu, et tõlkida üht osapoolt teisele. Neil, kes ise ei ole ööelus suured osalejad, võibki olla keeruline mõista, milline emotsionaalne ja vaimne kosutus on mõnede teiste jaoks hommikuni koos tantsimine. On oluline, et Tallinnas oleks kõigil inimestel head ööd.

Tagasi üles