USA teadlased üritavad teha kindlaks ja leida natside tuumakuubikuid

Inna-Katrin Hein
Copy
USA tuumateadlane Brittany Robertson  Pacific Northwest National Laboratory (PNNL)  valduses oleva uraanikuubikuga, mis on tõenäoliselt pärit natside tuumaprogrammist
USA tuumateadlane Brittany Robertson Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) valduses oleva uraanikuubikuga, mis on tõenäoliselt pärit natside tuumaprogrammist Foto: Andrea Starr / PNNL / SWNS/Scanpix

Teise maailmasõja ajal hakkas Saksamaa Ameerika Ühendriikide eeskujul arendama tuumatehnoloogiat, kuid natsid kaotasid sõja, nende programm jäi pooleli ja liitlased konfiskeerisid sakslaste uraanikuubikuid. Suur osa natside uraanist on kadunud, osa on aga nii USA kui Euroopa teadusasutustes.

Saksa uraanikuubikute algupära ei ole täpselt teada, sest 1940. aastatel arendas Saksamaal tuumatehnoloogiat ja -pommi palju teadlasi, kirjutab eurekalert.org.

Põhilised olid Werner Heisenbergi rühm Berliinis (hiljem kolis see Haigerlochi, et vältida liitlasvägesid) ja Kurt Diebneri meeskond Gottowis. Seal tehti tuumareaktorite jaoks uraanikuubikuid. Need olid viiesentimeetrise küljepikkusega kuubikud, mis olid kaablite abil lastud raskesse vette, milles deuteerium oli asendatud kergema aine vesinikuga. Saksa teadlased lootsid, et uraani radioaktiivne lagunemine vallandab isetekkelise tuuma ahelreaktsiooni, kuid nad ebaõnnestusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles