Kliiniline psühholoog seksisõltuvusest: paranemise teekond oleneb inimese enda valmisolekust

Heidi Ruul
, Reporter-toimetaja
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Telenägu Taavi Libe tunnistas täna, et on juba mõnda aega olnud seksisõltlane ja käib selle ravimiseks teraapias. Elu24 uuris kliinilise psühholoogi ja peaasi.ee tegevjuhi Anna-Kaisa Oidermaa käest, mida seksisõltuvus endast üldse kujutab, kuidas seda diagnoositakse ning kui kaua aega võib võtta sõltuvusest vabanemine.

Oidermaa sõnul diagnoositakse seksisõltuvust sarnaselt teiste sõltuvushäiretega. «Tavapäraselt teeb seda psühhiaater,» ütleb ta ning selgitab, et diagnoosimiseks tehakse patsiendiga kliiniline intervjuu. «Mis iganes sõltuvuse puhul tuleb selgeks teha, kuidas see elu mõjutab ja kui palju see elu häirib. Sellepärast ongi ta häire, et tavaliselt hakkab see kuidagi tavapärast elu segama. Kliinilise intervjuu põhjal saab seda määrata.»

Nagu teistest sõltuvustest, on ka seksisõltuvusest psühholoogi sõnul võimalik lahti saada. «Selleks on vaja psühhoteraapias käia,» tõdeb Oidermaa ja lisab, et paranemise teekond võib mõnel juhul ka pikem olla. «See oleneb inimese enda valmisolekust, sellest, kui palju sõltuvus elu häirib, ja ka sellest, kas on võimalik õige teraapia leida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles