Soome kultusbänd Viikate kaverdas Eesti bändi lugu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmikud
Kosmikud Foto: promo

Soome bänd Viikate kaverdas Kosmikute lugu «Kuidas tuli pimedus mu tuppa».


Kosmikute bassimehe Raivo Rätte ehk Kõmmari sõnul on see neile suureks auks ja komplimendiks.

«Viikate juhtfiguur Kaarle Viikate (pseudonüüm- toim.) võttis minuga ühendust ning rääkis, et nad on ametis oma uue plaadi kallal ja neil on juba pikemat aega meeles mõlkunud mõte, et tahaks meie «Kuidas tuli pimedus mu tuppa» lugu soome keeles kaverdada,» muljetas mees intervjuus Vikerraadiole.

Mõlemad bändid on üksteise loominguga suhteliselt hästi kursis, koos on antud üsna mitmeid kontserte nii Eestis kui Soomes.

Kosmikud ei mõelnud pikalt ja olid kohe nõus. «Loomulikult, kui selline au langeb tagasihoidlikule bändile nagu meie bänd seda on, siis polnud keegi sellele vastu ja nii ta läks,» sai alguse pikem kirjavahetus Kõmmari ja Kaarle vahel laulu sõnade tõlkimiseks ning loo seadistamiseks.

«Tegin talle kõigepealt otsetõlke ja n-ö omapoolse seadistuse. Kirjutasin mitmeid variante ning mõtestasin lahti lausete sisu. Tema siis seadistas selle minu arvates lõpptulemusena väga ideaalsesse soome keelde,» tundus Kõmmarile Viikate variant nende loost melanhoolselt ja romantiliselt veelgi sügavam, kriipivam ja tõsisem. «Seal on kindlasti sellist soomlaslikku tõsidust juurde pandud. Meie kurvad ja nukrad sõnad on veidi ehk selgemad, aga Kaarle variant annab sellele loo mõttele veelgi justkui sügavamat lendu juurde,» jäi ta tulemusega väga rahule.

Viikate on Kõmmari sõnul bänd ja institutsioon n-ö samas isikus. «Tavaliselt on selle bändi nime taga kvaliteet ja nende fännidki on kvaliteediteadlikud inimesed. Kui me räägime mastaapidest, siis on tegemist soome keelse tipp-bändiga. Samas kuidas keegi seda mõõdab – kas siis publiku arvuga välja müüdud klubides või plaadimüüginumbritega,» on mehe sõnul Viikate plaadid alati müügitabelite tipus või vähemalt esikolmikus.


Viikate kaveri Kosmikute loost saab kätte singlina ja veebiavarustes on seda võimalik kuulata SIIT.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles