Isane ämblik murrab suguelundi ära, et eluga pääseda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isane ämblik murrab suguelundi ära, et eluga pääseda
Isane ämblik murrab suguelundi ära, et eluga pääseda Foto: Wikipedia.org

Kui isase saatuseks on pärast paaritumist sattuda emase söögiks, siis on isase ainsaks võimaluseks oma suguelund ära murda ja see emase elundisse jätta.

Seda strateegiat kasutab üks Aasias ämblikuliike, mille isase peenis jääb emasesse «tööd» jätkama, kirjutab Helsingin sanomat.

Nephilengys malabarensis ämblike paaritumisstrateegi oli teadlastele teada juba varasemast, kuid Singapuri ülikooli uurijaid huvitas, mis toimub pärast seda, kui isane on oma peenise ära murdnud ning paljunemisvõimest ilma jäänud.

Teadlased märkasid, et isase suguelund jätkas sperma viimist emasesse ning paaritumist pikka aega pärast seda, kui isane on lahkunud.

Kui isane aga jääb emase saagiks, jätkab peenis spermatosoidide pumpamist emase suguorganisse sama moodi. Siis aga satub spermat emase kehasse märgatavalt vähem ning peenis kaotab oma funktsiooni kiiremini.

Emase suguelundisse jäänud peenis on nagu kork, mis takistab teistel isastel paaritumist.

Teadlaste sõnul jäävad põgenenud isased ämblikud sigimisvõimest ilma, kuid samas võivad saada rohkem järeltulijaid kui need isased, kes põgenema ei vaevu ning võivad selle tõttu elu kaotada.

Nephilengys malabarensis ämblike puhul jääb 87 protsenti isastest eunuhhideks.

Selline paaritumine on levinud veel mitmete ämblikuliikide juures, kus emane on isasest märgatavalt suurem.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles