VAATA KAVA ⟩ Sõprus ja Elektriteater teevad kummarduse Ennio Morricone filmimuusikale

Spekter
Copy
Monica Bellucci Giuseppe Tornatore draamas «Malena» (2000)
Monica Bellucci Giuseppe Tornatore draamas «Malena» (2000) Foto: Filmikaader

1.–4. septembrini jõuavad Sõpruse kinno Tallinnas ja Elekriteatrisse Tartus neli igihaljast filmi, mille oluliseks osaks on mullu meie seast lahkunud maestro Ennio Morricone aegumatu helilooming. 

 

Ennio Morriconet (1928-2020), kes elas pika ja loomerikka elu ning lahkus meie seast eelmisel aastal, võib pidada üheks tuntuimaks filmimuusika loojaks. 

Helilooja Oscarit võitmas:

Programmi raames linastuvad neli filmi on vaid väike valik koguhulgast. Ekraanile jõuavad erinevates žanrites linalood.

Sergio Leone krimidraama «Ükskord Ameerikas» (1984)

Legendaarse režissööri Leone viimane lavastajatöö on just see Ameerika juudi allilmategelastest rääkiv film, mille peaosas mängib Robert de Niro. Linaloo teljeks on juba Leone spagetivesternitest alguse saanud teemad: ahnus, truudus ja sõprus meeste vahel. See on üks huvitavalt üles ehitatud mittelineaarne linalugu, millel on fänne üle maailma ja Ennio Morricone muusikal on selles väga oluline roll.

Terrence Malicki draama «Taevalikud päevad» (1978)

Seda filmi võib julgelt pidada visuaalseks meistriteoseks, suisa poeemiks, mida kaunistab Ennio Morricone muusika. Lugu räägib noorest paarist Billist ja Abbyst, kes põgenevad enne esimest maailmasõda ülerahvastatud linnaelust Ameerika preeria avarustele ja reisivad koos loo omapärase jutustaja Lindaga. Film võitis parima operaatoritöö Oscari, Ennio Morricone oli nomineeritud parima filmimuusika eest. Cannes'i filmifestivalil pälviti Terrence Malick parima režissööri auhinnaga.

Brian De Palma gangsterifilm «Äraostmatud» (1987)

Kriitikud ning vaatajad on ühel nõul, et «Äraostmatud» on tõeline meistriteos. See on jõuline ja vaimustav jutustus maffiapealikust, kes keeluseaduse aegu Chicagot valitses ning seadusekaitsjast, kes tõotas selle kurikaela kinni panna. Peaosades on tippnäitlejad Kevin Costner, Robert De Niro ja Sean Connery. Viimane sai selle rolli eest parima meeskõrvalosatäitja Oscari, film oli nomineeritud veel kolmes kategoorias, sh Ennio Morricone muusika.

Giuseppe Tornatore romantiline draama «Malena» (2000)

Lugu algab 1940. aastal väikeses Sitsiilia linnakeses, kus poiss nimega Renato kogeb oma eluaastate võimsaimaid sündmusi – Itaalia astub teise maailmasõtta, Renato saab endale jalgratta ja poiss armub Malenasse, kes on linna ihaldusväärseim naine (Monica Bellucci). Ennio Morricone oli selle filmiga nomineeritud parima filmimuusika Oscarile.

Kõik filmid linastuvad vaid üks kord ning jõuavad ekraanile tänu Eesti Kultuurkapitalile ja koostöös Itaalia Suursaatkonnaga Tallinnas. 

​Filmid linastuvad originaalkeeles, eestikeelsete subtiitritega.

Vaata Sõpruse ja Elektriteatri kava.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles