GALERII Festivali Animist Tallinn lõpupeolt lahkusid võitjatena Vene filmid

Spekter
Copy

21. augustil lõppes esimest korda toimunud rahvusvaheline animatsioonifestival Animist Tallinn, mille auhinnatseremoonia peeti maha Eesti Kunstiakadeemia hoovis.

Konstantin Bronziti (Venemaa) film «Ta ei saa elada ilma kosmoseta» («He Can't Live Without Cosmos»)
Konstantin Bronziti (Venemaa) film «Ta ei saa elada ilma kosmoseta» («He Can't Live Without Cosmos») Foto: Filmikaader

Parimaks lühianimatsiooniks tunnistati Konstantin Bronziti (Venemaa) film «Ta ei saa elada ilma kosmoseta» («He Can't Live Without Cosmos»), mille teemaks on ema ja poja vahelised suhted. Žürii tõstis esile režissööri oskust kasutada mõjusaid metafoore ja peent huumorit rääkimaks tundelist lugu peresidemetest.

Kirill Khachaturovi (Venemaa) «Alasti» («Naked»)
Kirill Khachaturovi (Venemaa) «Alasti» («Naked») Foto: Filmikaader

Parimaks tudengi-lühianimatsiooniks valiti Kirill Khachaturovi (Venemaa) «Alasti» («Naked»), mille puhul žürii tunnustas autori oskust kujutada väga haaravalt animatsiooni kaudu inimese siseelu, viia vaataja koos tegelastega kummalisele vaimsele teekonnale. Loo peategelaseks on mees, kes saab endale ootamatult supervõimed, mida ta ei taha. Ta ei taha olla superkangelane, et maailma kurikaeltest päästa, vaid soovib olla tavaline. Olukorra teeb veelgi keerulisemaks asjaolu, et kuigi ta õpib võimeid tundma, tekitab see probleeme tema igapäevaelus. Viimaks kohtab ta juhuslikult lifti kinni jäädes tüdrukut, kes tahab teda aidata.

Felix Colgrave'i (Austraalia) «Kurgu märkmed» («Throat Notes»)
Felix Colgrave'i (Austraalia) «Kurgu märkmed» («Throat Notes») Foto: Filmikaader

Erilise äramärkimise pälvisid žüriilt Felix Colgrave'i (Austraalia) «Kurgu märkmed» («Throat Notes») ning Mahboobeh Kalaee (Iraan) animatsioon «Neljas sein» («Fourth Wall»). Esimese puhul vaimustas žüriid täielik kontroll, mille režissöör oli saavutanud enda loodud absoluutselt absurdse universumi üle. «Neljanda seina» puhul toodi esile leidlikku visuaalset keelt, mida on kasutanud kriisis oleva pere kujutamisel läbi lapse silmade.

Mahboobeh Kalaee (Iraan) animatsioon «Neljas sein» («Fourth Wall»)
Mahboobeh Kalaee (Iraan) animatsioon «Neljas sein» («Fourth Wall») Foto: Filmikaader

Žüriisse kuulusid Gerben Schermer (Holland), Sander Joon ja Ruth Lingford (UK).

Animist Tallinn on uus iga-aastane rahvusvaheline animafestival, mis pakub publikule ülevaate viimase aja parimatest filmidest, väärtustab animatsiooni kui kunstiliiki, propageerib loovat mõtlemist ning aitab kaasa eesti animatsiooni levile.

Sel aastal toimus festival 18.–21. augustini Tallinnas, lisaks võistlusprogrammidele oli kavas näitus «Animatsioon ja kaasaegne kunst», vestlused filmide autoritega, lasteprogramm, Eesti uued animatsioonid, plastiliini animatsiooni töötuba noortele ja palju muud põnevat.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles