Helmete hobune hakkas «staaritsema» ning keeldus Valge Daami lavastusele minemast

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Ridala Ratsakeskuse hobused Valge Daami lavastuse proovides.
Ridala Ratsakeskuse hobused Valge Daami lavastuse proovides. Foto: Erakogu

Ridala Ratsakeskuse hobused on mänginud aastaid suurt rolli Valge Daami lavastustel. Ka selleaastasel lavastusel võib neid kohata. Just selles tallis on hiljuti end sisse seadnud ka ühele eesti kuulsaimale poliitperekonnale kuuluv hobune, kes aga kuidagi esinema minna ei tahtnud.

Alates tänasest toob Valge Daami suveteater publiku ette uue lavastuse «Viirastus,» mille peaosas kaunis näitlejatar Karin Rask. Proovid algasid juba esmaspäeval, kuid nagu ikka, tuli ette ka mõningaid viperusi.

Ridala Ratsakeskuse hobused on Haapsalus ühed kuulsamad, sest on võtnud osa lausa 24st Valge Daami etendusest. Ka sel korral kuuleb etenduste ajal kõrvu paitavat kapjade klõbinat, mis aitab publikul ajastusse paremini sisse elada.

Etenduste toimumise ajaks, on hobused end sisse seadnud Krahviaeda, kus neil on mõnusalt suured koplid ehitatud. Hobused toodi kohale Haapsalust 10 kilomeetri kaugusel asuvast tallist ning etendustel istuvad nende seljas noored trennilised.

Neid graatsilisi loomi transporditakse üldjuhul ikka treileritega ja need lavastuses osalevad neli hobust- Caikors, Priston, Zhutakor ja Damerette, olid samuti plaanitud treileris kohale transportida, kuid nii suudeti kohale viia vaid kolm.

Perekond Helmetele kuuluv Läti põlvnemisega 13-aastane ruun Caikors keeldus aga treilerisse minemast. «Lihtsalt ei läinud ja kõik, kuigi on võistlustel väga kuulekas hobune,» ei mõistnud Ridala Ratsakeskuse omanik Riina Caikorsi.  Aeg surus aga niivõrd peale ning keegi ei teadnud mida teha, sest jõuga looma sundida ei tohi ja nii võib loom endale viga teha.

Kuid lavastus vajab siiski nelja sobivat hobust ja Caikors oli üks neist. Nii ei jäänudki Riinal muud üle, kui saduldada hobune, hüpata talle selga ning tulla see 10 kilomeetrit jala trotsides vihma ja tuult.

«Kartsime kihutavaid rekkaid, sellepärast liikusime mööda heinamaid ja metsaradu. Hobune oli  väga vapper! Linna jõudes oli ta asfaldiga lõpuks harjunud ning väiksed autod ei häirinud teda enam,» kirjeldab Riina pooleteist tunnist sõitu hobusel. 

Õnnelikult kohal! Vihmast läbimärjad Riina ja Caicors.
Õnnelikult kohal! Vihmast läbimärjad Riina ja Caicors. Foto: Erakogu

Riina oli lossihoovi saabudes läbimärg ning kuiva kohta tema kehal oli raske leida. Vihm oli leidnud iga viimsegi prao kust riiete vahelt sisse pugeda ning pika säärega ratsasaabastest sai vapper ratsanik suurel kogusel vett välja valada.

«Krahviaeda jõudes tegid lapsevanemad ja ja etendusest osalejad aplausi, et neli lubatud hobust siiski kokku sai,» kirjeldas Riina rõõmu, mis teda kohale saabudes vastu võttis.

Suured ehituslikud muutused Haapsalu lossihoovis, on sundinud Ratsakeskusel oma rahakoti raudasid lahti kangutama, sest uus plaaditud tee on hobustele äärmiselt ohtlikuks muutunud.

Ilma kahjuks tellida ei ole võimalik ning vihmase ilma korral on plaaditud tee nii libe, et hobused võivad libiseda. Isegi kerge libastumine võib hobusele saatuslikuks saada. Nii ei jäänud Riinal muud üle, kui osta hobustele kummist papud kapjade otsa, mille üks paar maksab ligikaudu 150 eurot. «Ma ei osta endalegi nii kalleid jalanõusid, kuid need neli papupaari olid äärmiselt vajalikud» peab Riina hobuste tervist siiski rahast olulisemaks.

Ka noored ratsanikud peavad etenduste ajal olema ettevaatlikud, sest kaskad (ratsakiiver- toim.) keskaegse riietuse juurde ei sobi. Kaskad aga kaitseksid noori kukkumisel, sest kive kuhu pead ära lüüa on Haapsalu lossihoovis küllaga.

Nii palubki Riina publikul vaadata rahulikult lavastust ning mitte teha midagi ehmatavat, mis hobuseid ärritada võib.

Lisaks hobustele mängib lavastuses suurt rolli ka Haapsalus väga tuntud ja legendaarne mees Genadi, kes tagab selle, et lava oleks alati hobuse väljaheidetest puhast. «Ei, ta ei ole meie tallipoiss, kuid soovib iga aasta seda  vabatahtlikult etenduste ajal teha ning oleme mõelnud talle ka vahva kostüümi selleks valmistada,» muigas Riina. Kord oli Riina sõnul Genadi olnud aga nii agar, et etenduse lõpus, kui näitlejad alles kummardasid ja neile aplodeeriti, jooksis mees oma sõnnikuhargiga seal ees ning ajas oma rida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles