Keskaegselt sünges «Rohelises rüütlis» ärkab ellu müstiline legend

Spekter
Copy
Dev Patel filmis «Roheline rüütel» (The Green Knight)
Dev Patel filmis «Roheline rüütel» (The Green Knight) Foto: Filmikaader

Sel nädalal jõuab kinoekraanidele keskajahõnguline fantaasiapõnevik «Roheline rüütel» (The Green Knight), mille kesksetes osades Dev Patel ja Alicia Vikander.

Tegu on kuulsal legendil põhineva looga sir Gawainist ja Rohelisest rüütlist, mis on varasemaltki ekraniseerimist leidnud: 1973. aastal filmis «Gawain and the Green Knight» ning 1984. aastal linaloos «Sword of the Valiant», kus müütilise rüütli rollis astus üles koomiliselt ülegrimeeritud Sean Connery.

Legendi kohaselt oli sir Gawain, müütilise kuningas Arthuri tormakas ja kangekaelne nõbu, kord andnud lubaduse tappa hiiglaslik Roheline rüütel. Sangar kohtas oma teekonnal kõiksugu tonte ja sortse, vargaid ja petiseid ning pidi lisaks oma füüsilisele jõule tõestama ka oma iseloomu. 

Filmis hargnevad loo sündmused legendist küll veidi teisiti lahti, ent peamine väljakutse jääb samaks. Ajatus seikluses satub ühel päeval legendaarse Kuningas Arthuri lossi hiiglaslik, puud meenutav roheline rüütel (Ralph Ineson), kes uurib, kas keegi ümarlauarüütlitest ei tahaks vastu võtta tema väljakutset, mis paneb proovile kõik rüütli parimad omadused. Selle vastab kõhklemata Arthuri põikpäine ja pea ees ohtudesse tormav vennapoeg, rüütel Gawain (Dev Patel).

Esialgu lihtne ülesanne peidab endas aga üleloomulikku ning Gawain avastab kiiresti, et on sattunud ohtlikku olukorda, mis võib teda peajagu lühemaks teha. Et proovilepanek saaks lõpplahenduse ja Gawain teada, kas ta võib ennast õigusega rüütliks pidada, tuleb tal asuda teele pikale ja ohtlikule teekonnale täis röövleid, hiiglaseid, vaime ja muid müstilisi tegelasi (Alicia Vikander ja Joel Edgerton).

Filmi treiler annab aimu režissöör David Lowery («A Ghost Story») isikupärasest käekirjast selle ajatu loo jutustamisel ning põhjust arvata, et õõvastavate nootidega film võiks iseäranis meeltmööda olla neile, kes igatsevad taga «Troonide mängu». Kas pole end treileri lõpus ilmutav Roheline rüütel mitte täielik Öökuninga kaksikvend?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles