VIDEO Sel hooajal on juba kolm eestlast seenemürgistusega raskes seisundis haiglasse sattunud

Heidi Ruul
, Reporter-toimetaja
Copy
Seeneline metsas. Foto on illustratiivne.
Seeneline metsas. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Pikalt kestnud kuivus lükkas tänavust teist seenehooaja algust edasi, kuid nüüd on metsad seenelisi täis. Kahjuks tõi hooaja algus kaasa esimesed rasked mürgistusjuhud, teatas Terviseameti Mürgistusteabekeskus sotsiaalmeedias.

Mürgistusteabekeskuse andmetel on Tallinna haiglates hetkel ravil kolm patsienti, kellest kaks vajavad raske seisundi tõttu lisaks antidootravile ka neeruasendusravi.

Kannatanud sõid valgeid kärbseseeni, mis sisaldavad amatoksiini ja tsüklopeptiide ning neid peetakse surmavalt mürgisteks. Selliste seente söömisel võivad mürgistuse esmased nähud ilmneda kuue tunni kuni ööpäeva möödudes.

Seenemürgistuse sümptomiteks on näiteks kärbseseente puhul kõhuvalu, väga tugev oksendamine ja kõhulahtisus.

Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder kinnitab, et seenele minnes maksab tähelepanu pöörata sellele, mida korjata. «Kas ma ikka tunnen selle seene ära, mille korvi panen või ma jätan pigem teadmata seened metsa?»

Oder ütleb, et eriti ohtlik on korjata valgeid seeni. «Segi ajamise risk on päris suur: millal korjan šampinjone, millal valget kärbseseent? Metsades on päris mitmeid mürgiseeni. Maksab minna meie kodulehele, otsida üles seente alaleht - sealt saab ülevaate, milliseid mürgiseeni võib meie metsadest leida.»

«Õnneks metsas seeni korjates ja mõnda mürgiseent puudutades ei pea kartma, et läbi naha kuidagi mürgituse saab. Seeni tuleb mürgistuse saamiseks ikkagi süüa. Siin on jällegi üks teema, mida tasub silmas pidada, kui ma lähen külla ja mulle pakutakse seal seenerooga: küsida, seeneroa valmistajalt, mis seentest antud roog on tehtud. Kust need on korjatud ning kas ta korjas need ise või ostis need turult? Igal juhul selline info on abiks, kui koju tulles hakkab inimene oksendama ja tekib mure, et äkki ma sõin mingeid mürgiseeni,» selgitab Oder.

Mürgistuse puhul on hästi oluline, mida infoliini nõustaja ka kohe küsib: millal peale söömist oksendamine algas? «Kui see hakkab 30 minuti kuni kahe tunni jooksul, siis on väga tõenäoliselt tegu lihtsalt seedetrakti ärritava seenega ja mõne aja pärast oksendamine lakkab ning inimene saab terveks,» ütleb Oder.

«Süsteemsed mürgised seened on juba palju ohtlikumad, aga nende puhul hakkab oksendamise periood neli, kuus või kaksteist tundi hiljem,» lisab ta. 

Vaata videost, mida teha, et ohutult seeni ja marju korjata!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles