Tokyost Rootsile kulla toonud kettaheitjat süüdistatakse kodumaal rassismis

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Daniel Stahl olümpiamängudel aastal 2021.
Daniel Stahl olümpiamängudel aastal 2021. Foto: JEON HEON-KYUN/ Scanpix

Tokyo olümpiamängudel kettaheites kulla võitnud Daniel Stahl on vastamisi rassismisüüdistustega, sest julges auhinnatseremoonial end Rootsi viikingiks nimetada.

Eestlaste silmad lõid särama, kui meie tublid epeevehklejad koju medaliega saabusid. Medalitest ei jäänud ilma ka meie naabrid, kuid tundub, et mõnes riigis nii uhked oma sportlaste üle ei olda.

Kettaheites Rootsile kulla toonud Daniel Stahl võitleb kodumaal rassismisüüdistustega, kirjutab Saksamaa väljaanne «Freie Welt.»

Meile võivad antud süüdistused tunduda naeruväärsetena, kuid tundub segunenud rahvastega riigis oma juurte üle enam uhke olla ei saa.

Auhinnatseremooniale uhkel Rootsi lipp õlgadel tammunud Stahl oli oma saavutuse, kui ka kodumaa üle ülimalt uhke ja hüüatas : « Ma armastan oma riiki! Ma olen tõeline Rootsi viiking!»

Vasakpoolsetele mehe väljendusviis ei meeldinud ja põhjendasid seda sellega, et Rootsi viikingid olid rassistid, kes soovisid teistele rahvastele surma ja kannatusi. « See ajastu tuleks Rootsis unustada ja liikuda edasi paremuse suunal,»  rääkis üks vasakpoolsete eeskõnelejatest.

TOKYO, Juuli 31, 2021-Daniel Stahl ja Simon Pettersson. 
TOKYO, Juuli 31, 2021-Daniel Stahl ja Simon Pettersson. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/ Scanpix

Kogu jant rassismisüüdistustega on aga varjutanud rootsalste rõõmu uhke võidu üle, mis sest, et ka kuninglik pere avaldas sotsiaalvõrgustikus tänu ja uhkust suurepärase tulemuse eest.

Rootslased on taas jagunenud kahte leeri- Stahli vihkajad ja pooldajad. Sotsiaalmeedias on hiljuti tekkinud uus liikumine, mis kogub suurt populaarsust, kus Stahli toetajad kui ka need, kes peavad tema vastu suunatud rassismisüüdistust täiesti absurdseks, on kogunevad hashtagi #ImASwedishVikingToo alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles