«Krati» kõrge lend: komöödia teenis Rotten Tomatoes portaalis ära täiusliku tomatiskoori

Liina Suvi Ristoja
, Spektri toimetaja
Copy
«Kratt» (Tallifornia)
«Kratt» (Tallifornia) Foto: Filmikaader

Montréalis mainekal Fantasia festival välispublikut naerutanud «Kratt» teenis USA juhtivas filmiportaalis Rotten Tomatoes ära täiusliku 100-protsendilise kriitikuskoori.

Rotten Tomatoes portaali hinne on miski, mida ootavad ka kõige suuremad kassahitid: kui see on ebatavaliselt kõrge või madal, siis kajastavad seda ka meediakanalid. Nii ka näiteks äsja kinodesse jõudnud «Suitsiidisalk: Uus missioon», mis avas skoori 96-protsendilise heakskiiduga. Rotten Tomatoes kuulub Ühendriikide juhtivale kinopiletite müügisüsteemile Fandango, mis kuulub omakorda USA telekomihiiule Comcast. Rotten Tomatoes portaali omanikeringi kuulub vähemusosalusega ka Warner Bros.

Portaal avab filmidel skoori siis, kui olemas on vähemalt viis arvustust. Värske tomati märgi saab film siis, kui 60% antud hinnetest on positiivsed. Kõik need tingimused on «Kratil» täidetud, sest film linastus äsja Kanadas kuulsal Fantasia filmifestivalil. 

Hinnalise «Certified Fresh» kvaliteedimärgi saab film siis, kui hinne on üle 75% positiivne ja seda on suure kinofilmi puhul hinnanud vähemalt 80, piiratud leviga filmi puhul 40 ning telesarja puhul 20 portaali poolt heaks kiidetud kriitikut, nende seas 5 tippkriitikut – sinnani on «Kratil» aga veel pikk maa minna, kuna nii ulatuslikust levist võib üks Eesti komöödia hetkel vaid unistada.

Kõigele lisaks on filmistuudio Tallifornia kinnitusel tegu kõrgeima skooriga, mis üks Fantasial linastunud Euroopa film on portaalis kunagi kogunud.

««Kratt» on napakas, moodne jalaga-tagumikku versioon klassikalisest moraalitsevast muinasjutust, mis meenutab meile, kui tähtis on elu ja töö vaheline tasakaal,» kirjutab üks kriitik. «Otsast lõpuni naerupahvakute peale mängitud lõbus ja heatahtlik perefilm, mis ei pelga sisse tuua ka süngeid elemente,» kirjutab teine.

«Hea meel et Kratt meeldib nii Eesti kui välismaa vaatajatele. Tore on näha, et Eesti huumor kõnetab ka väljaspool Eestit ja et need ühiskondlikud teemad mida «Kratt» puudutab kõnetavad inimesi üle maailma,» kommenteeris head uudist filmi produtsent Tõnu Hiielaid.

«Kratt» teenis USA juhtivas filmiportaalis Rotten Tomatoes ära täiusliku 100-protsendilise kriitikuskoori.
«Kratt» teenis USA juhtivas filmiportaalis Rotten Tomatoes ära täiusliku 100-protsendilise kriitikuskoori. Foto: Kuvatõmmis

Lisaks on tegu ühega vähestest Eesti filmidest, mida portaalist üldse leiab – küll aga on portaalis olemas näiteks Veiko Õunpuu «Viimased» hindega 80% ja Cannes'is Grand Prix' auhinna võitnud «Kupee nr 6» (70%), mis on aga mõlemad ka laiema leviga rahvusvahelised koostööfilmid. Ka Tanel Toomi «Tõde ja õigus» on portaalis olemas, ent skoor on avamata, sest olemas vaid kolm arvustust.

Edukalt on film linastunud teistelgi festivalidel: Lõuna-Koreas BIFAN fantaasiafilmide festivalil ning meie oma PÖFFi noortefilmide programmis Just Film. «Krati» kõrgel lennuteel olevat peatusi veel paaril suurel festivalil, ent neid ei saa filmitegijad enne õiget aega välja hõigata.

Eestis saab filmi jätkuvalt näha kinodes ning tulekul on mitmed erilinastused. Homme näeb filmi Kuusalus, kus film on üles võetud ning mis on ka filmi tegevuspaiga Muusalu prototüübiks. Reede hilisõhtul linastub film HÕFFi raames Haapsalu Kultuurikeskuse õuekinos ning on pealtvaatajatele koroonapassi olemasolul täiesti tasuta. Mõlemal linastusel on isiklikult publikut tervitamas režissöör Rasmus Merivoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles