Astronoomid: mis puudutab tumeainet, siis meie arusaamad universumist võivad olla valed

Inna-Katrin Hein
Copy
NASA ja ESA Hubble'i kosmoseteleskoobi foto kaugetest galaktikatest
NASA ja ESA Hubble'i kosmoseteleskoobi foto kaugetest galaktikatest Foto: Dominik Klaes, Katy Romer, Alex Tudorica, KiDS / SWNS.COM/Scanpix

Ameerika Ühendriikide ja Itaalia astronofüüsikute ja astronoomide sõnul on tumeaine nüüdisaegse kosmoloogia üks suuremaid lahendamata mõistatusi. Tumeaine moodustab suurema osa, 83 protsenti universumis leiduvast ainest, kuid kuna ta ei kiirga valgust ega muud elektromagnetkiirgust, on teda raske telekoopidega näha.

Tumeaine mõju tavalisele ainele on aga märgatav gravitatsiooni ja nõrga vastasmõju kaudu. Universumi galaktikad pöörlevad kiiremini, kui nende nähtav aine eeldaks. Seega saab oletada, et seal on ka tumeaine käsi mängus. Tumeaine olemasolu on teada ka seetõttu, et galaktikaparvede massid on suuremad, kui nende heleduse põhjal peaks olema, kirjutab theguardian.com.

Ameerika Ühendriikides ja Itaalias uuritakse tumeainet maa-alustes laborites. Teadlased on täitnud suured mahutid vedela ksenooniga, ümbritsenud need tundlike detektoritega ja loodavad avastada aatomist väiksemate osakeste kokkupõrkeid, mis paljastaksid tumeaine olemasolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles