Artis näitab Abbas Kiarostami kuulsaid Iraani väärtfilme

Spekter
Copy
10.–13. augustini jõuab igal õhtul kinos Artis ekraanile üks Iraani kino suurmeistri Abbas Kiarostami film.
10.–13. augustini jõuab igal õhtul kinos Artis ekraanile üks Iraani kino suurmeistri Abbas Kiarostami film. Foto: Kino Artis

10.–13. augustini jõuab igal õhtul kinos Artis ekraanile üks Iraani kino suurmeistri Abbas Kiarostami film. Kõik neli Artises linastuvat filmi on pälvinud rahvusvahelise tunnustuse.

 

Legendaarne Abbas Kiarostami (1940–2016) oli üks Iraani kino uue laine režissööridest, kes tegutses filmimaastikul aktiivselt alates 1970ndatest.

Kiarostami on pälvinud kümneid auhindu, muuhulgas Cannes'i Kuldse Palmioksa («Kirsi maitse», 1997), Veneetsia žürii peapreemia («Tuul kannab meid», 1999) ning UNESCO Fellini-nimelise kuldmedali panuse eest kinokunsti.

Ta oli ka stsenarist, produtsent, poeet, kunstnik ja fotograaf. Elu jooksul tegi Kiarostami üle 50 filmi, sh dokumentaalfilme. Küll aga ei saa üheski tema filmis tõmmata selget piiri reaalsuse ja väljamõeldise vahele.

Oma filmides armastas Kiarostami esitada elulisi, ajast ja kultuurilisest kontekstist sõltumatuid küsimusi. Ning vastused neile küsimustele ja probleemidele ei ole ekraanil valmis – vaataja asub neid koos filmi tegelastega otsima. Poeedi ja fotograafina on Kiarostami alati suurt tähelepanu pööranud ka olustiku detailsele kujutamisele.

Ise on ta rääkinud hingesugulusest Fellini, Angelopoulose ja Tarkovskiga, sest ka nende filmid suudavad vaatajas muutusi esile kutsuda.

Filmid tulevad ekraanile koostöös MTÜ-ga Otaku.

Abbas Kiarostami filmid Artises
 

10. august kell 19:00 LÄBI OLIIVIPUUDE («Through The Olive Trees», 1994)

11. august kell 17:30 KIRSI MAITSE («Taste Of Cherry», 1997)

12. august kell 19:00 PÄRIS KOOPIA («Certified Copy», 2010)

13. august kell 17:30 JUST NAGU ARMUNUD («Like Someone In Love», 2012)

Osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles