Ajateenija murelik isa: suured ülemused olid öelnud, et vaktsineerimata niipea koju ei saa (39)

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy
Ligi 2000 ajateenijat alustas sel nädalal kaitseväelist väljaõpet.
Ligi 2000 ajateenijat alustas sel nädalal kaitseväelist väljaõpet. Foto: Kaitseväe peastaap

Tapa 1. jalaväebrigaadi värske ajateenija isa on kaitseväes pettunud, sest arvab, et noormehi hirmutati vaktsineerima.

Tapa keskpolügoonil baseeruvasse 1. jalaväebrigaadi saabusid juulis uued kutsealused aega teenima. Noormehed jõudsid linnakusse bussidega eri paikadest ning Artjomi poeg Germo (mõlemad nimed muudetud, toim. teada) alustas teekonda Jõhvist.

Kui noormees oli ennast uues «kodus» kenasti sisse seadnud, rääkis ta telefoni teel isale kõigist oma elamustest ja tunnetest.

Kõne pojaga tegi aga isa murelikuks ning pani teda ka kaitseväes mõneti pettuma. «Poja lasi end vaktsineerida, sest bussis olid suured ülemused öelnud, et muidu nad niipea koju ei saa,» rääkis ta Elu24-le.

Artjomi arvates pole aga ilus ajateenijaid sellisel moel hirmutada. Ta tunnistab, et pole just kõige suurem vaktsineerimise pooldaja ja ka Germo olevat temaga samal arvamusel.

Poeg rääkis isale ka sellest, kuidas linnakusse saabudes tehti kõigile kohe koroonatest. Kuna tema bussis olevat olnud üks positiivne, pandi kõik nakatunu lähedal istujad karantiini. Ülejäänud noormehed lasknud ennast lähima tunni jooksul kaitsepookida.

Kuna Artjom ei saanud pojaga pikalt pajatada, jäi nende vestlus veidi segaseks. Seetõttu on mehel kahtlus, et ka positiivsed võisid saada vaktsiinisüsti. «Ma ei ole küll arst, aga minu arvates positiivsetele vaktsiini teha ei tohi. Loodan siiralt, et seda ei tehtud ja kõikidel noormeestel on tervisega kõik hästi.»

Veel hirmutas Artjomi hiljutine uudis meedias, kus kirjutati koroonakolletest ajateenijate seas. «Kui kõik vaktsiini said, siis kuidas nii palju positiivseid olla saab?»

Kaitseväe peastaabi pressijaoskonna ülem kapten Taavi Karotamm rahustab lapsevanemaid ning kinnitab, et noormeestega on kõik hästi.

Tuleb välja, et juulis teenistust alustanud kutsealustest oli lausa 40 protsenti end varem vaktsineerinud ning vaktsineerimata noormeestest enamik avaldasid ise soovi ajateenistuse ajal vaktsiinisüsti saada.

«Kõigile ajateenijatele pakutakse võimalust end koroonaviiruse vastu vaktsineerida. Vaktsineerimine on vabatahtlik ja kedagi ei sunnita vaktsineerima. Positiivse koroonatesti tulemusega ajateenijatele ei võimaldatud vaktsiini tegemist. Neil on võimalus saada vaktsineeritud viirusest paranemise järel,» lükkab kapten Karotamm kuuldused positiivsete vaktsineerimisest ümber.

Kuigi kapten Karotamme sõnul on vaktsineerimine kutsealustele vabatahtlik, on vaktsineeritutel siiski rohkem võimalusi. Tõenäoliselt motiveeriski noormehi vaktsineerima suurem võimalus koju saada.

MLRSi laskmised keskpolügoonil
MLRSi laskmised keskpolügoonil Foto: Sander Ilvest

«Kaitsevägi laseb ajateenijaid väljaloale nii sageli kui võimalik, et tagada nende kõrge moraal ja motiveeritus. Vaktsineeritud ajateenijaid lubatakse hetkel väljaloale sõltuvalt väljaõppeplaanist ja nii tihti kui võimalik, vaktsineerimata ajateenijaid mitte sagedamini kui kord kuus,» rääkis kapten Karotamm Elu24-le. Samuti selgitas ta, et väljaloa saamise erisus on üks osa kaitseväe juhataja kehtestatud kaitsemeetmetest. Selle eesmärk on vähendada vaktsineerimata ajateenijate kontakte väljaspool väeosa ja seeläbi ka nakatumise riski.

«Kaitsemeetmed on kehtestatud vaid isikukoosseisu kaitsmiseks,» ütles kapten lõpetuseks.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles