Rikas mereröövel: mul ei olnud teist valikut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Somaalia piraadi, röövimisega jõukaks saanud Yassin Dheere sõnul ei olnud tal teist valikut kui mereröövliks hakata.

Endine kalur Dheere alustas piraadikarjääri viis aastat tagasi, kirjutab Ilta-Sanomat.

Mehe sõnul oli Somaalias viis aastat kestnud kodusõda oma jälje jätnud, parematel kalastuspaikadel olid võõramaised laevad ning kalurite väljapandud võrke hävitati.

«Äraelamiseks tuli leida mingi teine viis. Kuna meredel ei olnud valvet, siis oli üsna lihtne piraadiks hakata,» selgitas somaallane.

Dheere sõnul ta endist ametit taga ei nuta. Kaubalaevade ja tankerite kaaperdamine on ohtlik, kuid samas toob see suuri summasid sisse.

«Olen mereröövlina teeninud nii palju raha, et see on lausa uskumatu. Ma ei avalda, palju mul on. Olen ostnud autosid, relvi ja paate. Korraldan pidusid ja naudin elu,» sõnas Põhja-Somaalias Garowes elav piraat.

Dheere kannab nüüd rätsepaülikondi, tal on kallid kellad ja ehted. Tal on alati relv kaasas, kuid lisaks on tal ka oma ihukaitsjad.

«Mu elu on muutunud täielikult. Alustasin oma jõukurikarjääri 250 000 dollariga (kolm miljonit krooni),» sõnas somaallane.

Dheere osales esimest korda laeva kaaperdamises 2003. aastal. Siis vaalutati Jeemeni kaubalaev, mille meeskonda hoiti paar nädalat pantvangis.

«Lunarahade üle kaubeldi somaalia ja araabia läbirääkijate vahendusel. Nõustusime 50 000 dollariga (600 000 krooni). Siis oli see meie jaoks väga suur summa. See edukas kaaperdamine tõstis meie eneseusku,» selgitas piraat.

Dheere on nüüd nii rikas, et ta ei pea ise enam kaaperdamisega tegelema. Ta tegutseb nüüd piraatide pankuri ja rahastajana.

«Mul on palgalised töötajad, kes vajaliku ära teevad. Saan oma raha kätte, kuigi ma viimastel kuudel ei ole ise laevu kaaperdanud. Olen ärimees, kes vastutab selle eest, et operatsioon sujuks häireteta,» lausus mees.

Tänapäeva mereröövlid on professionaalid, kes kasutavad kõrgtehnoloogiat. Neil on ka GPS, mille abil on neil võimalik hoiduda USA ja Euroopa maade sõjalaevadest.

«USA sõjalaev ründas meid, kui olime ühte kaubalaeva jälgimas. Põgenesime kiirkaatritega kuulirahe alt,» meenutas piraat.

Dheere arvates muutuvad mereröövlid üha nooremaks ja professionaalsemaks. Nad on saanud raha maitse suhu ega soovi sellest enam loobuda.

Dheere sõnul tulevad mereröövlid nende tööst tekkiva stressi ja kaaslaste surmaga hästi toime.

«Peame arvestama sellega, et meie töö on ohtlik ning kaaslaste kaotamine igapäevane asi. Samuti tuleb ette uppumisi,» nentis mees.

Dheere kinnitusel saab  ta oma mereröövlitest kaaslastega hästi läbi ega ole siiani hätta sattunud.





Kommentaarid
Copy
Tagasi üles