Saaremaal peetakse Sõnajalgu UFOdeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri ja Viivi Sõnajalg Saaremaal
Siiri ja Viivi Sõnajalg Saaremaal Foto: mari@osakond.ee

Sellel kolmapäeval esilinastub Eesti Televisioonis auhinnatud režissööri Moonika Siimetsa uus dokumentaalfilm «Salme saladus».  Legendaarne perekond Sõnajalg,  naiskalur Ellen ja nõid Viktooria on vaid osa kirevast inimgaleriist, kes selles filmis üles asuvad. Eelkõige jutustab uus dokfilm meile aga ühe Eesti ääremaa küla loo.

Sarjas Eesti Lood valminud värske dokumentaalfilm uurib humoorikal ja mängulisel moel, miks on Salme vallas Saaremaal ringi hõljuvad UFO-taldrikud, maasügavusest väljuvad viikingite luukered ning perekond Sõnajalgade tuulegeneraatorid ja helikopter sama igapäevased nähtused kui kalapüük ja viljakoristus.

Filmi üheks pooluseks on Saaremaa külas elavad lihtinimesed ja teiseks taevastes kõrgustes mõtlev ja tegutsev usu-ja äriperekond Sõnajalg.

Kõik filmi kõrvaltegelased on hiljuti kokku puutunud üleloomulike jõududega. Isegi kui mitte uskuda külas ringi hõljuvatesse ebamaistesse olenditesse, eksisteerivad siin ka inimlikul tasandil paralleelmaailmad.

Perekond Sõnajalad kopteri ja tuulepargiga on ameerikalikud tulevikuvisionäärid, kes näevad õnne kristlikus Jumalas ja progressis. Samal ajal räägitakse Salmel ikka veel Sõrve murret, käiakse kalal, peetakse talusid ning tegeletakse esoteerika ja ebausuga. Kaks kõrvuti asuvat maailma pole aga üksteisest teadlikud.

 

Dokumentaalfilmi «Salme saladus» režissöör on Moonika Siimets, operaator Rein Kotov, helirežissöör Mart Kessel-Otsa, monteerija Andreas Lenk ja produtsent Mari Kallas, tootjaks Osakond OÜ.

Film valmis sarjas Eesti Lood ning on eetris ETVs kolmapäeval 8.veebruaril kell 22.30

Dokfilmi tootmist rahastasid Eesti Rahvusringhääling, Eesti Filmi Sihtasutus ja Eesti Kultuurkapital.

 

Režissöör Moonika Siimetsa ja produtsent Mari Kallase koostöös on varem  valminud kaks edukat dokfilmi «Maailmameister» ja «Moekoer». Mõlemad  filmid on  toodetud Osakond OÜ poolt ning valminud  samuti sarjas Eesti Lood.

 «Maailmameister» on valitud kümne rahvusvahelise filmifestivali programmi ning võitnud auhindu Mehhikos, Valgevenes ja Lätis.

«Moekoer» on pälvinud Eesti Filmipäevade publikulemmiku preemia ning olnud samuti mitme rahvusvahelise filmifestivali programmis. Möödunud aastal sai Moonika Siimets dokfilmide «Moekoer» ja «Maailmameister» eest ka Eesti Kultuurkapitali audiovisuaalkunsti sihtkapitali preemia.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles