PILDID ⟩ Guinnessi rekordi püstitanud eestlanna heitis maailmamere tervise nimel riided seljast

Elu24
Copy
Merle Liivand.
Merle Liivand. Foto: Simmo Saar

Eesti ujuja, ujumistreener ja Guinnessi rekordi omanik Merle Liivand heitis maailmamerede reostusprobleemi ja 15. juulil Tallinnas etenduva lavastuse «Ookean» nimel riided seljast ja hüppas prügisegusesse basseinivette.

Liivandi sõnul on inimkonna hoolimatu tarbimine seadnud ohtu ookeanide tervise, sest loetud aastate pärast on ookeanis hulpivat plasti rohkem kui seal elavaid kalu. «Ookeanis ujumistrenni tehes nägin, palju meie ümber tegelikult plastikprügi on,» ütles eestlanna, kellel on Ameerika Ühendriikides Miami Beachil omanimeline päev. Samuti kuulub talle muu hulgas Guinnessi maailmarekord merineitsisabaga ujumises.

Keskkonnast hooliva Liivandi värskeim rekord pärineb 2021. aasta aprillist, kui ta ujus esimese inimesena maailmas merineitsisabaga 30 kilomeetri pikkuse distantsi 9 tunni ja 19 minutiga. Seejuures ei kasutanud ta käte abi.

Merle Liivand.
Merle Liivand. Foto: Simmo Saar

Lavastuse «Ookean» puhuks filmiti prügiseguses basseinis promoklipp, mille tegemises osales ka Liivand. Ta arvab, et 15. juulil Eestis ainuetenduva lavastusega sarnaseid lavateoseid tuleks teha rohkem. «Lavastuse lõpus vaatab etendusel osalev kaheksameetrine hiigeltuuker meile mõtlikult otsa, justkui tahtes öelda: «Ole homme parem inimene, muuda oma käitumist.»» 

Liivandi sõnul on maailmamere tervis inimkonna jaoks elu ja surma küsimus, sest 70 protsenti meie hapnikust toodetakse ookeanides. «Risustades maailmamerd, keerame me ka enda hapnikukraani tasapisi koomale. Meil on vaja elamiseks keskkonda, tüütuks muutudes heidab emake Maa meid lihtsalt oma seljast.»

Merle Liivand
Merle Liivand Foto: Simmo Saar

Muusikaline suurlavastus «Ookean» räägib maailma hoidmisest, unistamisest, vabadusest ja aupaklikust suhtumisest elusse. See on audiovisuaalne vaatemäng, mis jutustab vee, tule koreograafia, kehakeele ning võimsa muusika kihtidega loo inimese panuse möödapääsmatusest. Lisaks Tallinn Sinfoniale ja kammerkoor Voces Tallinnale võtab lavastusest osa ka Hispaaniast Eestisse saabunud kaheksameetrine kraanaga opereeritav hiigelnukk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles