Tervisliku smuuti põhi koosneb just nendest kolmest komponendist

Raadio Elmar
Copy
Rohelised smuutid.
Rohelised smuutid. Foto: panthermedia.net / Mykola Lunov

Raadio Elmar hommikuprogrammi rubriigis «Suveköök» jagas oma aastatepikkusi smuutivalmistamise kogemusi Boost Yourself kaasasutaja Teet Torim. Tuleb välja, et väike klaas smuutit võib kõhu tühjaks jätta! Aga kui palju oleks siis paras ja mida valida tervislikku smuutisse?

Alustuseks tasub üle vaadata kasutuses olevad töövahendid - liiga väikese võimsusega blenderi puhul võib tulemus jääda tükiliseks või ei segune smuuti piisavalt, et seda oleks nauditav tarbida. Kõige olulisem on siiski aeg - 1 minutiga peaks saama iga blenderiga igale smuutile mõnusa konsistentsi.

Hästi lihtne põhi, millele Teet Torim soovitab smuutid üles ehitada, on järgmine:

  • energia saamiseks 1 banaan,
  • kiudaineteks pool õuna,
  • vitamiinide ja mineraalide omandamiseks häid rasvu ehk 1 avokaado.

Sellisele kolmest komponendist koosnevale põhjale saab juba oma maitse järgi lisada marju. Sügavkülmutatud marjad on heaks abimeheks läbi aasta, värskuse lisamiseks võib blenderisse sokutada mõne lehe piparmünti või basiilikut.

Mahlu ei soovita Teet Torim üldse lisada, sest nendes sisalduv suhkur ei lase smuuti kootisosade maitsetel esile tulla.

Suviti, kui hooaeg ja ilm dikteerib toidulauda, ei olegi isu midagi rasket süüa. Nii on toidulaud oluliselt kergem ka eestlastel - laual on salatid, külm peedisupp või kama. Smuutiga võib päeva lõikes asendada kaks tugevat toidukorda. Üks viga, mida selle juures Torimi sõnul tihti tehakse, on liiga väikese koguse valimine: «0,3 l klaas on liiga vähe! Soovituslik toidukorra suurus on 0,5 kuni 0,7 liitrit ehk kannutäis smuutit ja nii saab 3-4 tundi rahulikult ilma tühja kõhtu tundmata olla.»

Blenderiga annab igasuguseid asju teha ja kõik smuutid ei pea olema tingimata magusad. Kui kuldsest smuutipõhja kolmikust jätta välja jätta banaan, alles jätta õun ja avokaado, pressida üks sidrun ja lisada peoga spinatit, saab tummise rohelise smuuti, mis ei ole küll nii kreemine kui banaaniga tehtu, aga aitabki magusa üledoosist lahti saada. 

Kui tahad kohe smuutit valmistama minna, kuula jutuajamist Teet Torimiga järele siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles