Kõik puud maha? Spetsialist selgitab, miks on oluline planeeringute koostamisel kliimamuutustega arvestada (1)

Heidi Ruul
, Reporter-toimetaja
Copy
Haapsalus Posti tänaval maha võetud puud.
Haapsalus Posti tänaval maha võetud puud. Foto: Arvo Tarmula/Lääne Elu

Sotsiaalmeedias jagatakse pilti, millel võrreldakse kahte ühe linna erinevat tänavat: ühel kasvavad puud, teisel mitte. On selge, et puudega tänavas ei küündi õhutemperatuur kaugeltki nii kõrgele kui tänaval, mis on kaetud asfaltiga ning kus ühtegi puud ei kasva. Kui palju peavad ametnikud viimase aja sündmuste valguses linna planeerimisel kliimamuutustega arvestama?

Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhataja Ivari Rannama kinnitab Elu24-le, et planeeringute koostamisel on oluline kliimamuutustega arvestada. «Vajalik on planeeringut koostades töötada välja linnaruumilised lahendused, mis aitavad kliimamuutustega paremini kohaneda,» selgitab ta.

«Tänavate ja parkimisalade katendid, mis ei lase vett läbi, võimendavad liigse sademevee, üleujutuste ja soojussaartega seotud mõjusid. Tänavaruumi ja parkimisplatside lausaline asfalteerimine, tänavate laiendamine ning uute ehitamine võimendavad kliimamuutustega kaasnevaid riske,» ütleb Rannama. «Kuumalainete sagenemise tõttu tuleb pöörata senisest suuremat tähelepanu linna mikrokliimat mõjutavatele teguritele. Üks tõhusamaid võimalusi on rohevõrgustiku laiendamine ning nende kvaliteedi parandamine.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles