24. juulil toimub Rakvere vallimäel Eesti esimene funk-festival, lavale astuvad Lexsoul Dancemachine, Gram-Of-Fun, Arg Part ja Kenors ning üheks õhtuks pannakse kokku supergrupp, kes esitavad surematuid Genialistide hitte.

«Ideid on olnud mitmeid, kuid otsustasime esimesel aastal just Genialistide tribüüdi kasuks, kuna keskendume sel aastal kodumaistele artistidele ning Genialistide panus Eesti funki ja bändikultuuri on midagi absoluutselt hindamatut,» räägib festivali peakorraldaja Johannes Pihlak ja loodab, et taolised muusikalised eriprojektid saavad Rakvere Funkfestile traditsiooniks.

«Kui nüüdseks on enamik Genialistide loomingust voogedastusplatvormidel rahvale kuulatav, siis leidub ka selliseid suurepäraseid lugusid, mida niisama lihtsalt ei leia,» räägib Pihlak. «Üks sellistest on ka festivalil esitusele tulev singel «Mööda poode», mida interneti avarustest ei leia ning selle füüsilisi koopiaid on avalikes raamatukogudes vaid üksikud.»

Genialistid varajases nooruses

Erakogu

Genialistide surematuid hitte esitavad Robert Linna, Robin Juhkental, Karl Vilhelm Valter, Maria Kallastu ja Marta Lotta Kukk. «Esitamisele tulevad legendaarsed lood, nagu «Anna mulle end», «Leekiv armastus», «Täna ma ei skoori» ja mitmed teised hitid,» lubab Pihlak.

Kesklinna kerkis suur kassett

Festivali raames kerkis sel nädalal Rakvere keskväljakule ajutine installatsioon, mis sümboliseerib helikassetti.

Kasseti disaininud Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuritudeng Mikael Ristmetsa sõnul sai Funkfesti põhielemendile kassetile antud linnaruumi sobiv ruumilisus ja õhulisus. «Kuna funk-muusika on ka ise hoogne ja mänglev, sai ka installatsioonile lisatud kalde näol hüplikkust,» räägib taiesest noor arhitekt ja loodab, et Rakvere inimesed võtavad installatsiooni hästi omaks.

Peakorraldaja Pihlak oli Ristmetsa disainist nõnda vaimustunud, et lõi ka ise ehitusel käed külge. «Kunstiliselt ägedad installatsioonid on hea võimalus anda omanäoline lisa klassikalistele bänneritele,» rõõmustab Pihlak uhke ehitise üle.

Funkfest avas bussiliini

Pealinnast festivali avapauguks otse Rakverre on festivalipäevaks avatud bussiliin, mis alustab sõitu tagasi peale peaesineja Lexsoul Danchemachine´i kontserti.

«Funkmuusika nautimine ei saa jääda transpordi taha!» on peakorraldaja Pihlak resoluutne. «Ehkki ühistranspordi ühendus Rakvere ja pealinna vahel on bussi- ja rongiliinide näol üsna hea, otsustasime siiski anda inimestele võimaluse kindlustada transport eribussiga," lisas Pihlak.

Kui tekib suurem huvi transpordi vastu ka muudest linnadest, siis ei ole välistatud ka täiendavate liinide loomine. 

Festivalibussi üle rõõmustab ka ürituse keskkonnapealik Karoliina Kruusimäe, kelle sõnul on oluline luua inimestele võimalus valida transpordiks keskkonna- ja linnaruumisõbralikum lahendus. «Ühine festivalibuss aitab ennetada üleliigset autode massi,» ütles Kruusimäe.

Kommentaarid
Copy