Traumas peitub tervendav vägi: sõltuvusest vabaks

Margit Korbe
, astroloog
Copy
Foto: Shutterstock

Empaatiline dokumentaalfilm uurib traumade sügavamat rolli ning avab vaataja südame. Mis siis, kui hakkame nägema neid, keda oleme harjunud kritiseerima, traumade ohvritena, nagu nad tegelikult on? 

8. juunil 2021 esilinastus otseülekandena dokumentaalfilm «The Wisdom of Trauma» («Trauma tarkus», rež Zaya ja Maurizio Benazzo), mis avab trauma tähendust inimlikumalt ja sügavamalt, kui seda seni tehtud on. Film jälgib dr Gabor Maté kohtumisi erinevaid traumasid läbi elanud inimestega ning tutvustab tema visiooni traumateadlikust ühiskonnast, kus lapsevanemad, õpetajad, arstid, seadusteloojad ja õigustöötajad ei soovi mitte kellegi käitumist muuta, diagnoose panna, sümptomeid maha suruda ega kedagi hukka mõista, vaid püüavad hoopis mõista, millisest allikast see häiriv käitumine ja tervisehäired ühe haavatud inimhinge puhul tulenevad.

Gabor Maté (sündinud 1944) on Hungari-Kanada päritolu arst, kes on töötanud perearstina ja spetsialiseerunud lapsepõlvest tulenenud arengule ja traumale ning selle potentsiaalsele mõjule inimese füüsilise ja vaimse tervise kujunemisel. Ta on leidnud välja ravimata jäänud traumadel seoseid autoimmuunhaiguste, vähkkasvaja, ADHD, sõltuvuste ja paljude erinevate tervisemurede kujunemisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles