Piirangute leevenemine teeb korraldajal elu lihtsamaks, aga mitte kõigil

MUSA portaal
Copy
Pühajärve jaanituli 2021.
Pühajärve jaanituli 2021. Foto: Martin Dremljuga

Juuli ja august on tihedalt täis suuremaid ja väiksemaid muusikasündmusi. Ehkki nädala alguses langes koroonaviiruse leviku risk Eestis kollaselt ehk keskmiselt tasemelt rohelisele ehk madalale tasemele ning viirus levib kogukonnas üksikjuhtumitena, siis piirangud suursündmustele kehtivad endiselt.

Valitsus otsustas leevendada alates järgmisest nädalast Covid-19 piiranguid, tõstes nii siseruumides kui välitingimustes peetud ürituste osalejate piirarve. Sisetingimustes tohib üritustest ja tegevustest osa võtta kuni 1000 ja välitingimustes kuni 5000 inimest.

See tähendab, et sündmusi saab külastada nagu vanasti – osta pääse ning mine pärast pisikest turvakontrolli sündmuse alale programmi nautima. See on rõõmustanud sündmuste korraldajaid ning kohati tõsteti ka külastajate piirarve. Retromuusika festivali We Love The 90's peakorraldaja Sten-Erik Jantson andis pärast uute piirangute avalikustamist teada, et sündmusele on müügis ainult 5000 piletit ja rohkem inimesi alale korraga ei lubata.

Uus korraldus eemaldas nõude tõendada nakkusohutust. Varem tuli külastajal ette näidata mitte rohkem kui 72 tundi varem tehtud PCR-testi negatiivne tulemus või tõend, et ta on vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud. Kolmas tingimus oli kohapeal kiirtesti tegemine, see aga on korraldajale kulukas ja pikendas oluliselt publiku pääsemist sündmuse alale.

Kuna kuni 5000 külastajaga sündmusi vabas õhus on juulis ja augustis väga palju, siis oli korraldajatel murekohaks, kuidas hankida kvalifitseeritud töötajad kiirteste tegema. Seda teenust pakub turvafirmadest ainsana Meeskond Security.

Testimise järjekord festivalil «Pühajärve jaanituli 2021»
Testimise järjekord festivalil «Pühajärve jaanituli 2021» Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp

Uued leevendused kehtivad kuni 5000 külastajaga välisündmustele. Aga kui üritusele oodatakse rohkem publikut, siis kehtib endiselt nakkusohutuse tõendamise nõue ja seatud on piirarvud: sisetingimustes kuni 6000 ja väliüritustel 12 000 inimest.

Piirangute leevendused siiski kõikidel sündmustel toimuda ei luba. Hiljuti teatas 30 000 külastajaga Hauka laada korraldajad, et jätavad Lõuna-Eesti ühe menukama sündmuse ära. Peamise põhjusena tõi korraldaja välja, et see on avaliku linnaruumi üritus ning kõiki osalejaid ei ole võimalik testida.

Selle suve sündmuste ülevaatest võib järeldada, et enamik festivale ja suurkontserte jäävad 5000 külastaja piiridesse ning vaid mõnel üksikul tuleb tegeleda nakkusohutuse tõendamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles