VÄLKINTERVJUU Nõutumad jaanipeo bändid annavad aru: mitu kontserti ikkagi päevas on

MUSA portaal
Copy
Ansambel Shanon
Ansambel Shanon Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Jaanipäeva paiku on Eesti muusikutel ja ansamblitel aastas üks kiireim aeg. Kui vaadata eri linnade ja külade jaanipidustuste plakateid ja reklaame sotsiaalmeedias, siis tihti leiab neilt samu esinejaid. MUSA portaal küsis kahelt esinemiste poolest enim silma jäänud kollektiivilt, kui palju neil ikkagi kontserte on ja kuidas need ajagraafikusse mahutatakse.

Menuansambli Shanoni kitarristi ja mänedžeri Janek Hariku sõnul on neil sel aastal erinevatel jaanipäeva sündmustel esinemisi kokku üheksa. «Meil algas jaanipäev juba möödunud nädalavahetusel ja neil päevadel on kaks mängu päevas, ainult 24. juunil on üks esinemine.»

«Meil on kontserte seitse ja sel aastal on kaks mängu ainult jaanilaupäeva õhtul,» sõnab Märt Loddes ansamblist Hellad Velled. «Aga võib vabalt juhtuda, et neid tuleb veel juurde.»

Graafikus aitab püsida minuti täpsusega kava

«Eks nende mängude kellaajad on planeeritud väga täpselt, ühes kohas oleme esinemise ajakavas varem, teises hiljem,» räägib Harik. «Meie sõidugraafikud on tehtud minutilise täpsusega ja meie puhul see kõik toimib kenasti, siiani oleme kõik kenasti hilinemisteta ka ära teinud.» 

Shanoni kitarrist Janek Harik.
Shanoni kitarrist Janek Harik. Foto: Janek Harik / Facebook

«Midagi keerulist siin pole – tavaline mänedžeri töö,» räägib Loddes Hellade Vellede esinemiskava koostamisest. «Kolmandat esinemist kahjuks ühe õhtu jooksul ajaliselt teha on keeruline, sest lähestikku asuvad peokohad lähevad omavahel konkureerima ja pikkade vahemaade puhul lihtsalt jääb ajast puudu.»

Ansambel Hellad Velled.
Ansambel Hellad Velled. Foto: Madis Sinivee/Postimees/Scanpix

Tõrgetest aitavad üle hummor ja kiire tegutsemine

Loddesile ei meenu, et oleks olnud suuremaid tõrkeid kahe esinemise vahel. «Kui kõik on täpselt paika pandud ja kokku lepitud ning korraldaja ja artist omavahelistest kokkulepetest kinni peavad, siis sujub kõik alati suurepäraselt,» kinnitab ta.

Küll aga on Shanonil tulnud ette ootamatuid takistusi: on purunenud rehv ja navigeerimisseade on juhatanud valesse kohta. «Aga need takistused on meil kuidagi lahenenud päris kiiresti,» ütleb Harik. «Pigem tuleb asju võtta huumoriga ja siis on jälle fun ja minna järgmises kohas kiiresti lavale ja mängida üle aja kah,» muigab ta.

Heliproov pole tänapäeval enam tingimata vajalik

«Heliproovidega tänapäeval muret ei ole, need käivad kiirelt ja märkamatult või ei tehta neid üldse,» kiidab Loddes helitehnika võlusid. «Kaasaegne tehnika võimaldab eelsalvestatud seadeid, vajadusel korrigeeritakse neid esimese loo ajal.» Ka Shanon heliproovi pärast ei muretse. «Meil on aastatega kõik juba nii paika pandud, et meil puudub vajadus minna platsile varem,» kinnitab Harik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles