Viire Valdma suvelavastusest «Vanaema õunapuu otsas»: olen seda rolli harjutanud juba seitseteist aastat!

Raadio Elmar
Copy
Foto lavastusest "Vanaema õunapuu otsas"
Foto lavastusest "Vanaema õunapuu otsas" Foto: Dario Matson

Tartu Mänguasjamuuseumi Teatri Kodu sisehoovis saab peagi nautida koguperelavastust «Vanaema õunapuu otsas». Etendused toimuvad juulikuus ning piletid on huviliste jaoks juba saadaval. Raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!» rääkisid osatäitja Viire Valdma ning lavastaja Marko Mäesaar.

Sel suvel kostitab kultuurisõpru muusikaline koguperelavastus «Vanaema õunapuu otsas», mis valminud Mira Lobe samaainelise raamatu põhjal. Esietendus toimub juba 17. juuli õhtul õdusas Teatri Kodu sisehoovis. Osades mängivad Viire Valdma, Robert Annus, Katrin Kalma, Martin Tikk, Eliisabet Raju, Maia Serv ja Andres Vago. 

Tegemist on kaasahaarava seiklusega, mis toob publikuni kahe vaatuse jagu laulu, kaunist muusikat ja mängu. Tegijate sõnul sobib etendus vaatamiseks just avatud silmade ning südamega. «Lavastuses on toredaid seiklusi, mida võtavad ette lapselaps ja tema vanaema. Seal on palju ootamatuid olukordi ning ohtralt põnevust,» märkis lavastaja Marko Mäesaar.

Mäesaar toob kohalikule publikule rõõmurohke lavastuse. Uurisime, mis talle endale suvel kõige rohkem lusti toob. «Kindlasti suvi ise...ja vesi! Üleüldse, väga erinevad tegevused. Plaanis on ka erinevaid suvelavastusi külastada. Nii see suvi möödub,» sõnas ta.

Näitleja Viire Valdma lisas, et tema naudib suverõõme nii koduaias kui ka kultuurisündmuste keskel. «Mulle toob rõõmu tomatite kasvatamine, hakkasin neid seemnest potitama juba kevade hakul. Loomulikult loodan ka päikest ning merd näha. Vahelduseks tahan kindlasti põnevaid teatritükke vaadata, erinevad piletid on juba aegsasti broneeritud,» rääkis näitleja.

Lavastaja selgitas, miks ta just Valdma vanaema osatäitjaks palus. «Siin ei olnud isegi teist varianti! Kõik käis nii ruttu - mõtlesin lavastuse idee peale ja kohe oli mõttes Viire. Nii ma helistasingi talle. Olin sel hetkel parasjagu Tartu Mänguasjamuuseumi Teatri Kodu hoovis. Viire oli pakkumise peale rõõmsalt meelestatud ja nii see kõik meil edasi arenes. Aga miks....mingid asjad lihtsalt juhtuvad, väga otsest vastust polegi,» muigas ta.

Lavastuse sisus on väikemees Andreas kurb, et ta vanaema on juba surnud. Talle tundub, et see on ebaõiglane. Kuid ühel kenal päeval otsustab vanaema Andreasele külla tulla. Poisi ja vanaema kohtumisest algavad seiklusrikkad ettevõtmised, mis viivad ka Andrease ema mõistmisele, et üks korralik vanaema elab igavesti. Valdma selgitas, kuivõrd ta ise suhestub oma tegelaskujuga. «Peab ütlema, et vägagi suhestun! Olen ka ise väga tihti õunapuu otsas ja seda rolli harjutanud juba pea seitseteist aastat! Usun, et enam-vähem selline aktiivne vanaema olen ma ka ise. Ujumine, rattaga sõitmine, suusatamine...just minu initsiatiivil on lapsed sinna mäele või vette veetud,» sõnas Viire Valdma raadio Elmar hommikuprogrammis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles