UUS FESTIVAL Animist Tallinn toob publiku ette 38 filmi üle maailma, mida kinos juba ei näe

Spekter
Copy
Animist Tallinn 2021 võistlusprogramm: "Awkward" (rež. Nata Metlukh, Ameerika Ühendriigid)
Animist Tallinn 2021 võistlusprogramm: "Awkward" (rež. Nata Metlukh, Ameerika Ühendriigid) Foto: Filmikaader

Tallinnas toimub 18.–21. augustini esmakordselt uhiuus animatsioonifestival Animist Tallinn. Täna avalikustas festival oma rahvusvahelise võistlusprogrammi.

 

Animist Tallinn on uus iga-aastane rahvusvaheline animafestival, mis pakub korraldajate lubadusel publikule ülevaadet viimase aja parimatest filmidest, väärtustades animatsiooni kui kunstiliiki, propageerides loovat mõtlemist ning aidates kaasa Eesti animatsiooni levile. Festivali keskuseks on Eesti Kunstiakadeemia, kus toimuvad filmiseansid, töötoad, loengud ja kohtumised autoritega. Ülikooli ümbrusesse jäävad mitmed teisedki linastuspaigad, sealhulgas atraktiivne ja arenev Põhja-Tallinn. 

Animist Tallinn 2021 võistlusprogramm: «The Fourth Wall» (rež. Mahboobeh Kalaee, Iraan)
Animist Tallinn 2021 võistlusprogramm: «The Fourth Wall» (rež. Mahboobeh Kalaee, Iraan) Foto: Filmikaader

Festivali võistlusprogrammi esitati 516 filmi 68 riigist, mille seast valis korraldustiim välja 38 parimat filmi, mis võistlevad kahes kategoorias: parim lühianimatsioon ja parim tudengi-lühianimatsioon.

«Festivali meeskond on väga positiivselt üllatunud, et meile laekus nii palju filme, kuigi festival toimub esimest korda. Võistlusprogrammidesse valitud filmide teemad peegeldavad hästi seda ruumi ja olukorda, kuhu filmide autorid on viimasel ajal tänu maailmas toimuvale sattunud. Nelja seina vahel aega veetes on nad mõtisklenud lapsepõlvetraumade üle ja meenutanud kauneid puhkusemälestusi nii minevikus kui kujutlustes. Üheks läbivaks teemaks on sotsiaalse suhtluse igatsus – meeleheites ollakse valmis suhtlema kasvõi kodutehnikaga – ning lahendusi ja rahu leitakse mere avaruses või kosmose kõiksuses,» kirjeldab programmijuht Kamila Kučíková võistlusprogrammi valitud filmide peamisi teemasid.

Animist Tallinn 2021 võistlusprogramm: «Imbued Life» (rež. Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Horvaatia)
Animist Tallinn 2021 võistlusprogramm: «Imbued Life» (rež. Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Horvaatia) Foto: Filmikaader

«Iga programmi valitud film viib vaataja rännakule läbi erinevate lugude, mõtteviiside, kultuuride ja visuaalsete maastike. Lühianimatsioonis peegelduvad ilmekalt meie ajastu ideoloogilised, esteetilised ja tehnoloogilised suundumused. Need on filmid, mis ei jõua kinolevisse – parim viis neid avastada on festivalil. Programmis on filme Horvaatia, Taani, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina, Poola, Kolumbia, Iraani, Ukraina ja teiste riikide tõelistelt animameistritelt,» kommenteerib programme Animist Tallinna kunstiline juht Priit Tender.

Festivali programmidega saab tutvuda siin.

Festivalile saavad animasõbrad omalt poolt õla alla panna ka Hooandjas.

Animist Tallinn 2021 tudengite võistlusprogramm: «Three Jumps to Happiness» (rež. Artur Hanaj, Poola)
Animist Tallinn 2021 tudengite võistlusprogramm: «Three Jumps to Happiness» (rež. Artur Hanaj, Poola) Foto: Filmikaader
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles