Video: teadlased avastasid sipelgate Suure Hiina müüri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid sipelgate maa-aluse «linna»
Teadlased avastasid sipelgate maa-aluse «linna» Foto: Youtube

Teadlastemeeskond leidis Brasiiliast sipelgate maa-aluse labürintlinna, kus kunagi võis elada miljoneid sipelgaid.

Uurijate sõnul on mahajäetud megalopolises palju käike, teid, koopaid ning isegi aedu, edastab Daily Mail.

Arvatakse, et selle puhul oli kunagi tegemist maailma suurima sipelgate kolooniaga. Ei ole teada, mis sundis sipelgaid oma «linna» maha jätma.

Teadlastemeeskonna juhi Luis Forgi sõnul saab sipelgate loodut võrrelda Suure Hiina müüriga.

«Need sipelgad võtsid ette lausa võimatuna näiva ülesande, kui asusid oma «linna» ehitama, kuid nad said hakkama,» sõnas Forgi.

Sipelgad on võimelised kandma asju, mis kaaluvad rohkem kui on nende kehakaal. «Linnas» on ka ventilatsioonišahtid ja seeneaiad.

Selles hiiglaslikus rajatises elasid kunagi lehelõikaja-sipelgad. Nende kuninganna kogus isastelt vajaliku koguse spermat järglaste saamiseks. Järglaste abil rajatu suur koloonia.

Igal sipelgal oli selles koloonias oma ülesanne. Osa sipelgaid võitlesid aga kahjuliku parasiidiga, kes muneb oma munad töösipelgatesse.

Suuremad sipelgad kaitsesid pesa, tegutsedes nagu armee. Need sipelgad on võimelised tõstma endast 50 korda raskemaid asju.

Arizona ülikooli teadlased tegid ebatavalisest sipelgate «linnast» dokumentaalfilmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles