ELU25 ⟩ Juku-Kalle Raid: ETV tippjuhist Killandist, purulollide tundjast, spordireporterite sõbrast (3)

Kui Juku-Kalle Raid loeks viimaseid AK spordiuudiseid, näeks see välja niimodi. Foto: KesKus arhiiv
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Eesti Päevaleht avaldas loo Karmel Killandiga, kes on üks ETV programmi eestvedajatest. Pealkirjaks «Ainult puruloll näitaks parimal eetriajal süvakultuuri». Killandi vaated maksumaksja rahastatud programmi kohta on nagu vindise spordireporteri omad, arvab Juku-Kalle Raid. Kui tele tippjuht eelistab suvameelelahutust süvatelevisioonile, võiks ta oma raha eest teleputka püsti panna.

President Kersti Kaljulaidil läks ilmselgelt midagi sassi, kui ta ulatas piduliku au-plekitüki – mida teenetemärgiks nimetatakse – ETV programmi koostavale ässale Karmel Killandile. Tehti nalja, nüüd peab piisama, nagu röögatas kunagi Juhan Viiding. Asi selles, et nädalapäevad varem ilmus Eesti Päevalehes lugu vahva pealkirjaga, peale mida ma hakkasin veidi rohkem taipama, miks ETV ei ole mitte Eesti Televisioon, vaid korvpalli, ralli, jalgpalli, laskesuusatajatest sarikaotajate ja nende võrkpallikoondiste televisioon, mille nimi on kas «Põlva kalakonserv», «Pärnu heil hurraa!» või «Kohtla-Järve lõbusad ahvid». Lisaks spordiuudised ning kõikide kettaheitjate kanal. Niisiis, lugu ilmus pealkirja all «Karmel Killandi: ainult puruloll näitaks parimal eetriajal süvakultuuri».

Usutavasti on kolm lolli, kes Eestis kultuurist, kirjandusest, muusikast, ajaloost jne huvituvad, Karmelile teada, rohkem tal neid tutvusringkonnas ei ole.

Tundus, et Karmeli käsi on haaranud teadagi mille järele, kuna keegi oli kusagil öelnud sõna «kultuur», mitte «sport». ETV Goebbels juba teab, kus kabuur asub. Üldine juhtmõte on see, et kuna ETV on maksumaksja raha eest ülalpeetav putka, tuleb näidata seda, mida maksumaksja enamus soovib. Karmel teab, et näidata tuleb puhast paska, ega maailm muidu seda nii suurelt ei toodaks. Harida ei ole ETV-l inimesi vaja, sest maksumaksja ei kannata seda, kui talle sunniviisiliselt targemaid asju pakutakse. Ja seda ajal, mil erakanaleisse sigineb siiski juurde üha rohkem teadmistepõhiseid saateid.

Karmel pihtis ka, et sihukesi igavaid saateid ei tohi toota seetõttu, kuna neid vaatab «kolm inimest». Usutavasti on kolm lolli, kes Eestis kultuurist, kirjandusest, muusikast, ajaloost jne huvituvad, Karmelile teada, rohkem tal neid tutvusringkonnas ei ole, sest ülejäänud kaader koosneb tennisehuvilistest ja Reikopi pealehammustamise saadete austajatest.

Sama hästi võiks proua hakata mõtisklema võimaluse üle, et koolide haridusprogrammi raames – mis kestab teatavasti algkoolist keskkkoolini – võiks hariduse asemel pakkuda põhiliselt kehalist kasvatust, aga miks mitte ka kaubanduskeskuses hängimist ja sõpradega tšättimist.

Minu sõber, professor Marju Kõivupuu, kes on teatavasti Killandi kraadiklaasi järgi puruloll, kirjutas seepeale Facebookis: «Lugesin selle erakordselt võimsa intervjuu ka läbi (noh, et kas tsitaat on kontekstist välja rebitud või mitte). Mul on siiski hea meel, et kuulun nende kolme lolli hulka, kes maksumaksja raha eest prime time'il vaataks ka kvaliteetsaateid. PS Juhuslikult olen ka mina maksumaksja. Seni veel!»

Täiesti haige lugu, kui programmijuht sedastab, et maksumaksa raha eest on vaja pakkuda maksumaksjale lodevat kommertsi, sest nood tahavad seda. Sama hästi võiks proua hakata mõtisklema võimaluse üle, et koolide haridusprogrammi raames – mis kestab teatavasti algkoolist keskkkoolini – võiks hariduse asemel pakkuda põhiliselt kehalist kasvatust, aga miks mitte ka kaubanduskeskuses hängimist ja sõpradega tšättimist. Sest eks suur osa noorukitest tahaks ju seda ning nende kui tulevaste maksumaksjate soovidega tuleb arvestada.

Puhka aju, Karmel Killandi.

Kunagi juhtis Killandi, kelle varjunimi oli siis veel Eikner, kultuurisaadet, millest täna on saanud kahe klouniga lasteprogramm «OP» – nagu oleks maastikule lahti lastud tittede lemmikud Puup ja Tiit. Või oli see Piip ja Tuut. Nüüd on Karmel arenenud ja keskendub rohkem kehakultuurile, justnagu meie kultuuriministergi.

Karmel Killandi kolistab kõikvõimalikus suurustes ämbritega, kui pajatab, et «Siin on vahe sees. Kui oled eraettevõtja, vaatad ise, kuidas kasumit teenid. Riigimeediana pead maksumaksja raha eest televisiooni tegema võimalikult paljudele.»

Huvitav, et ETV juhtkonda kuuluval jahubanaanil ei tule kordagi pähe – asi on täiesti vastupidine. Kommertskanal võibki tegeleda kommertsiga, seda ütleb nimigi. Lugeda oskad, kodanik Killandi? Maksumaksja raha eest toodetav asi peaks keskenduma programmile, mida kommertskanal ei tee just seepärast, et see ei pruugi turul ära tasuda.

Peida oma plekitükk sahtlisse, Karmel, ja vaata see programm nüüd üle. Ja esiteks lõpeta sporditundide, -päevade ja -nädalate ületootmine.

Peida oma plekitükk sahtlisse, Karmel, ja vaata see programm nüüd üle. Ja esiteks lõpeta sporditundide, -päevade ja -nädalate ületootmine. Just see on valdkond, millega saavad erajaamad väga hästi hakkama. Kui kaua meil on vaja saateid, mis on maha astunud justkui Lauri Saatpalu laulust: «Ja meie laskesuusatajad jälle esisajas!»

Ning mõtle veel kord järele, et kui sa tunned «kolme purulolli», kes huvituvad kultuurist, ajaloost, kirjandusest, keskkonnast jms «väheatraktiivsetest» teemadest, kas poleks aeg teha oma eratelevisioon ja vabastada maksumaksja raha kamandav taburet mõnele nendest «purulollidest»?

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles