Rahvas küsib, ekspert vastab: kes maksab kinni elektritõuksiga tehtud liiklusõnnetuse? (7)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Tõukerattaga ebakorrektselt sõitvad noored
Tõukerattaga ebakorrektselt sõitvad noored Foto: Tairo Lutter / Postimees

Hulljulgetest tõuksiga sõitjatest ja tähelepanematusest tingitud ohuolukorrad on paraku igapäevased. Inimesed on segaduses, kuhu peaks õnnetuse korral pöörduma ja kes korvab kahjud?

«Täna kell 22.30 Noblessneri parklas sõideti minu autole sisse Tuule tõukerattaga. Kui hakkasin tõukeratta juhiga suhtlema, otsustas tema lihtsalt minema sõita. Palun abi selle isiku tuvastamisel, et saaksin asjaga pöörduda politseisse,» palus linlane abi Facebooki grupis «Märgatud Tallinnas».

Kes ikkagi korvab kahjud?

Elektritõukeratta rendifirma Tuul turundusjuht Victoria Tääker kinnitas, et Tuule rattaga õnnetuse põhjustanud isik vastutab nii autole kui tõukerattale tekitatud kahju eest. Kui aga avarii on põhjustanud autojuht, jääb tema kanda kahju, mis tekitati nii tõukerattaga sõitjale kui Tuule rendirattale.

«Loomulikult on meil olemas oma klientide sõitude andmed, kuid meie ise jälitustööd ei tee ja õnnetuse põhjuste või süüdlase üle ei otsusta. Saame seda teha vaid juhul, kui on alustatud politseiuurimine,» kommenteeris Tääker isiku tuvastamise võimalust.

«Kõigi turvalisuse tagamiseks on ülimalt oluline, et rendifirmat teavitataks koheselt juhtunud õnnetustest. Nii saavad nad avariis osalenud tõukeratta kontrolli ja hooldusesse toimetada, sest õnnetuse tagajärjel ei pruugi ratas enam sõitmiseks turvaline olla,» lisas Tääker.

Kõnealuse postituse teinud isik võttis Tuulega ühendust, kuid lõpuks selgus, et autole sõideti sisse hoopis Bolti tõukerattaga.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) juhatuse liige Lauri Potsep ütles, et LKF hüvitab kindlustuslepinguta sõidukiga põhjustatud kahju, kuid vaid juhul, kui see sõiduk on liiklusregistris mootorsõidukina registreeritud või oleks pidanud registreeritud olema.

Paraku jalgratas, elektritõukeratas ega tasakaaluliikurid nende alla ei kuulu, seega elektritõukeratta juhi tekitatud kahju liikluskindlustus ei hüvita. Küll aga hüvitatakse autojuhi põhjustatud õnnetuse korral tõukeratta ja selle juhi kahju lähtuvalt sellest, mis ulatuses auto juht vastutab kahju eest.

«Elektritõukerattur saab nõuda õnnetuse tagajärjel saadud vigastuste eest hüvitist, kui ratturil on õnnetusjuhtumikindlustus,» lisas Potsep.

Liiklusjärelevalvekeskuse patrullitalituse juhi Varmo Reinu andmetel on sellel aastal registreeritud 49 vigastatutega liiklusõnnetust, milles osalesid kergliikurid. Kokku said neis vigastada 52 inimest.

Enamik õnnetustest on olnud ühesõidukiõnnetused ehk kukkumised, kus kergliikuri juht kaotab mingil põhjusel sõiduki üle kontrolli. «Sageli hindavad kergliikuri juhid lihtsalt oma võimeid üle.» 

«Tuletan siinkohal meelde, et nii nagu autotki, tohib ka kergliikurit juhtida ainult kaine peaga,» sõnas Rein ja lisas: «Mitmed õnnetused on tingitud ka alkoholijoobes peaga elektrilise tõukerattaga sõitmisest.»

Kui rendifirma tõukerattaga liiklusõnnetuse põhjustanud juht lahkub sündmuskohalt, tuleb helistada numbril 112 ja käituda sealt saadud juhiste järgi. Isiku tuvastamiseks saab politsei teha koostööd rendifirmaga.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles