GALERII ⟩ 85-aastane Raplamaa memm pidas koerakolooniat nii hulludes tingimustes, et šokeeris isegi loomakaitsjaid

Heveli Tuisk
, reporter/toimetaja
Copy

Loomakaitsjad ning põllumajandus- ja toiduamet päästsid Raplamaalt koerakolooniast üle 60 looma, keda peeti prügimäge meenutavates oludes. 85-aastane omanik hakkas koeri kokku korjama, et neid ära ei viidaks.

Loomakaitse liit kirjutas eile oma Facebooki lehele loo, kuidas nad päästsid Raplamaalt üle 60 koera. Liidule anti aga juba aastate eest märku, et 85-aastasel vanaproual on koerakasvatus üle käte läinud.

«Tollal proovisime seda lahendada ainult ametnikele lootma jäädes, kuid tulutult. Koeri oli väga palju, kõik paaritusid omavahel ja koloonia järjest kasvas,» kirjutas liit Facebookis.

Selle aasta aprillis võttis liit ohjad enda kätte ja läks oma silmaga olukorda kaema, teades juba ette, et olukord pole kiita. Kahjuks oli seis loomadega oodatust hullem ja isegi palju näinud loomakaitsjad ahmisid imestusest õhku.

Olukorda püüti esialgu parandada vanamemme sugulaste abiga. Proualt saadi sel hetkel kätte 16 koera, kellest üks poegis veel kaks elutervet kutsikat. Peale seda hakkas koerakasvataja tõrkuma ning edaspidi olevat keeldunud ta oma koeri ära andmast. 

«Arvestades juba ära toodud koerte tervislikku olukorda, oli iga seal veedetud päev koertele jätkuv piinamine,» teavitas liit, kes ei suutnud asja sinna paika jätta.

Koos põllumajandus- ja toiduametiga mindi taas memme külastama, kuid naine keeldus koostööst. Ametil tuli võtta kasutusele kõik meetmed, mis seadusega lubatud.

«Riietusime kaitserõivastustesse ja sukeldusime ammoniaagihaisu, koerasita ja uriini sisse. Maja põrand oli ühtlaselt kaetud sita ja uriiniga. See oli seal olnud nii kaua, et tekitanud kohati lausa kihi põrandale. Roomasime sõna otseses mõttes sita ja kuse sees, et kappide ja rämpsuhunnikute alt koeri kätte saada. Neid oli väga palju ja alati, kui juba tundus, et kas nüüd said kõik, leidus ikka mõni, kes oli ennast osavalt kuskile ära peita suutnud,» kirjeldasid liidu töötajad koerte püüdmist.

Memm olevat liidu sõnul olnud nii sõjakas, et oli valmis koerte elu hinnaga neist kinni krabama.

Puurid olid ametnikel nii kiiresti täitunud, et koerte kokkulugemiseks aega ei olnud. Lisaks tekkis suur segadus ning kutsikatega ühte bussi pandi vale koer. Hiljem loomulikult olukord laabus ja kutsikad said oma päris ema juurde.

Koos memme sugulastega püütud kutsikatega on loomakaitse liidul nüüd 61 koera, kellest mõned on veel tiined ning lõplikku koerte arvu ei teata.

Sel aastal on liit päästnud suure hulga kolooniakoeri, kelle terviseseisund pole kiita, ning loomakliinikute arved on üle pea kasvanud. Seetõttu palub Eestimaa Loomakaitse Liit inimestelt abi nii hoiukodude pakkumise kui ka annetustega.

Liidule saab annetada järgnevate andmete põhjal:

Selgitus «Raplamaa koerad»

Eestimaa Loomakaitse Liit

EE742200221052074915 (Swedbank)

EE441010220252652225 (SEB)

EE181700017004664286 (Luminor Bank)

EE087700771003771380 (LHV Pank)

Annetustelefonid: 

9000 777 (5 eurot)

9000 888 (10 eurot)

Tervitustekst tuleb kindlasti lõpuni kuulata, sest muidu annetust ei toimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles