Hedvig Hanson isa surmast: olin viimane, kellega ta rääkis, ta ootas mu ära

Getter Adeele Tamm
, reporter-toimetaja
Copy

Näitleja Tõnu Kilgase tütar Hedvig Hanson meenutab Edasis äsja lahkunud isa: «Need viimased päevad olin olnud nii väsinud, raskustunne minus aina süvenes. Tundsin, et see on energeetiliselt mu isaga seotud. Kui ühel päeval kuulsin teda oma peas ütlemas: «Tütar, mind pole enam,» ei saanud ma enam teisiti, kui pidin minema…»

Näitleja suri 25. mail. Tal on neli tütart: Hedvig Hanson Novella Hansoniga, Ellen Kilgas abielust Tatjana Bassovaga, Piret Krumm suhtest Katrin Karismaga ning Susan Kilgas suhtest Lembe Mõttusega.

Vanim tütar Hedvig Hanson tõdeb, et viimases telefonikõnes isaga tundis naine, et ei näe teda enam kunagi, sest võitlus elu nimel oli Kilgasel juba kaua kestnud.

«Aga ka meie omavaheline suurem võitlus oli kestnud… Jah, mu isa ei jätkunud mulle elus piisavalt, me suhtluses oli paremaid ja halvemaid aegu. Viimased ajad olid tõesti keerulised. Me lahknemine algas, kui mu pere purunes.»

Lahkhelid põhjustasid tütres tunde, et ei saa enam isaga suhelda. «Arvasin, et me kohtume nüüd veel… päris elu lõpus. See oli kolm aastat tagasi. Ei kujutanud ette, et mu mõte on nii täideminev ja et see lõpp tuleb nii pea.»

Enne viimast kohtumist isaga keerlesid naisel peas küsimused, kas ja mis teda haiglas ees võib ootab. «Ma polnud tema muutumist selles haiguses näinud. Olin tema olemiste ja võitlustega kursis peamiselt õe kaudu.»

Hommikul küsis arst Hansonilt, kas ta on valmis, et tema isa ei ole enam see mees, keda naine senini teadnud on, kuid tütar oli valmis kõigeks.

Tõnu Kilgas 1990. aastatel
Tõnu Kilgas 1990. aastatel Foto: PEETER LANGOVITS/PM

«Astusin palatisse ja nägin oma isa. Ta oli ärkvel, võtsin ta käed ja me vaatasime teineteisele nii sügavale ja kaua silma, nagu me pole kunagi saanud vaadata. «Hedvig…» lausus ta suure kergendustundega ja naeratas vaikselt.»

Niipea kui isa ja tütar taas üksteist nägid, saabus Hedvigi sõnul nende vahele sõnatu leppimine. Haiglast lahkudes ütles tütar, et nad kohtuvad veel.

«Olin viimane, kellega ta rääkis. Ta ootas mu ära. Ma tunnen nüüd, et mu isa on mulle lähemal kui kunagi varem. Ta on siinsamas. Alati olemas. Lenda nüüd, mu isa, koos õunapuuõitega, kas pole see ilusaim aeg lahkumiseks?»

Loe lähemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles