Töömees sattus juhuslikult Antarktika retkele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömees sattus juhuslikult Antarktika retkele
Töömees sattus juhuslikult Antarktika retkele Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa päritolu töömees sattus juhuslikult ja vastu oma tahtmist norrakate Antarktika retkele.

Mehhaanik parandas Auclandi sadamas olnud jahtlaeva, 16-meetrise Nilaya ankrut, edastab stuff.co.nz.
Norrakad sõitsid järsku aga minema, kui sadamasse saabusid immigratsiooniametnikud, kes tahtsid kontrollida kipperi, 34-aastase Jarle Andhoy dokumente.

Andhoy ja ta meeskond ei saanud Norra ega Uus-Meremaa valitsuselt luba seilata Antarktika Rossi meres.

Andhoy aasta tagaune samasugune retk lõppes katastroofiga. Jaht Berserk jäi hulpima ning kolm meest kaotas elu.

Viikingi hüüdnime kandva Andhoy sõnul on ta nüüdse ekspeditsiooni eesmärk jõuda Berserki vraki juurde ning kasutada seal alles olevat moona retkel Antarktikasse.

Uus-Meremaa võimud käivitasid möödunud aastal laiaulatusliku päästeoperatsiooni, et Andhoyd ja ta kaaslasi päästa. Nüüd püüdsid Uus-Meremaa võimud ennetada sama kordumist.

Andhoy sõnas Norra ringhäälingule, et neil ei olnud plaanis uusmeremaalasest mehhanikut kaas võtta, kuid see juhtus, kuna nad olid sunnitud Aucklandist kiirustades lahkuma.

Andhoy sõnul on uusmeremaalane keerulises olukorras, kuna tal ei ole passi ega muud isikut tõendavat dokumenti kaasas.

Kinnitamata andmetel ei ole sel korral pardal asukohamajakat, mis aitaks õnnetusjuhtumil päästjatel kergelt nendeni jõuda.

Uus-Meremaa välisminister Murray McCully võttis ühendust Norra ametnikega, kuna Norra jahi pardal on vastu oma tahtmist Uus-Meremaa kodanik.

«Norralasest kipri tegutsemine on Uus-Meremaa võimudele peavalu valmistanud. Lõunaookean on maailma üks ebasõbralikemaid paiku,» lausus McCully.

Ta lisas, et Uus-Meremaa võimud on mures, et möödunud aastal Rossi meres aset leidnud tragöödia võib korduda.

Mereasjatundjate sõnul ei pruugi uusmeremaalasest mehhaanikul merel olemiseks vajalikku rõivastust olla ning selle tõttu peavad norralased talle oma rõivaid laenama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles