Lilleline superkuu ja varjutus: täna on taevas eriline

Dagmar Lamp
, Postimehe teemaveebide juhataja
Copy
Kuu täna varahommikul Peterburi kohal
Kuu täna varahommikul Peterburi kohal Foto: Vladimir Smirnov/Vladimir Smirnov/TASS/Scanpix

Enamikes paikades põhjapoolkeral on maikuus lilli külluslikult. Seetõttu tuntakse maikuist täiskuud ka lillekuu nime all. Täna, 26. mail kell 14.14 on täiskuu, mis on lisaks veel superkuu ja nagu sellest kõigest veel vähe oleks, toimub ka kuuvarjutus.

Kolmapäevane täiskuu on aasta suurim superkuu. See tähendab, et Kuu on Maale kõige lähemal, mis ta sel aastal üldse on. Toimub ka esimene täielik kuuvarjutus, mida on Maa peal viimase kahe aasta jooksul nähtud ning selle aja jooksul värvub Kuu roosakas-punaseks – nii tuntakse seda ka verekuuna. Varjutuse ajal libiseb Kuu läbi Maa varju ja kuna valgus, mis Kuule jõuab, läbib Maa atmosfääri, paistabki see meie silmale punakas.

Kuna Kuu on perigeel ehk kõige lähedasemas punktis Maale, on ta ka silmaga vaadates tavalisest 7 protsenti suurem ning 15 protsenti eredam. Kuuvarjutust paraku Eestis näha ei ole, küll aga saavad seda uudistada Põhja-Ameerika, lääne Lõuna-Ameerika, Ida-Aasia ja Okeaania inimesed. Samas aga on Eestis näha juunikuist osalist päikesevarjutust, mis toimub 10. juuni päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles