FESTIVAL ⟩ Villu Veski: inimestel on nälg elava muusika järele, Juu Jääb pakub leevendust

MUSA portaal
Copy
Villu Veski Juu Jääbil
Villu Veski Juu Jääbil Foto: Sander Ilvest / Saarte Hääl

Legendaarne festival Juu Jääb tähistab tänavu 25. tegevusaasta juubelit. 1.–4. juulini Muhus toimuval festivalil esinevad artistid USAst, Suurbritanniast, Austriast, Rootsist, Soomest ja Eestist.

«Juu Jääb on kõikidest raskustest ja keerukatest olukordadest hoolimata alati kastanid tulest välja toonud,» ütleb festivali looja Villu Veski sündmuse korraldamise kohta pandeemia olukorras.

«Ääremaal, nagu Muhu saarel, on ühe festivali korraldamine juba eos paras väljakutse, kuid kõige kiuste tähistame tänavu 25. juubelit ja seda veel ka väga ägeda programmiga,» lausub Veski. Ja lisab, et inimeste kultuurinälg ja vajadus elava muusika järele on praegu ehk isegi suurem kui mistahes varasemal aastal.

«Juu Jääb on alati olnud paik, kus muusikasõbrad kohtuvad ja saavad sundimatus õhkkonnas hea muusika saatel mõnusalt aega veeta, tänasel päeval on sellist palsamit vaja veelgi enam,» nendib Villu Veski.

OMAS ELEMENDIS: Juu Jääbil tunnevad end hästi siit- ja sealtpoolt merd kokku voolanud publik ning lähemalt ja kaugemalt saabunud artistid. Laval Mantra Gora
OMAS ELEMENDIS: Juu Jääbil tunnevad end hästi siit- ja sealtpoolt merd kokku voolanud publik ning lähemalt ja kaugemalt saabunud artistid. Laval Mantra Gora Foto: Sander Ilvest / Saarte Hääl

Juu Jääbi peaesineja on tänavu USA kvartett FORQ, mille loojate ja pillimeeste hulka kuuluvad nii Grammyde kui teiste muusikaauhindadega pärjatud bändi Snarky Puppy liikmed. Lisaks neile saab Muhu Muusikatalu pealaval näha ja kuulda Briti funk-jazz'i kollektiivi Incognito üht esisolisti Vanessa Haynesi koos oma ansambliga.

Festivalile jõuab ka mitmekülgne ja põnev läbilõige Eesti oma artistide uuest loomingust. Värsket loomingut peagi ilmuvalt uuelt albumilt esitleb koos erinevate lavapartneriga Eesti tipp-produtsent Sander Mölder. Uut materjali esitlevad Juu Jääbil ka jazz-vokalist Ivi Rausi, noorema põlvkonna üks põnevamaid lauljaid-laulukirjutajaid Maris Pihlap ning viimase albumiga «Oma enese ilus ja veas» end uuesti kuulajate südamesse laulnud Mari Jürjens. Festivali avaõhtu lõpetab aga bassimängija Janno Trumpi juhitud vägev kümneliikmeline kollektiiv JT Conception. Saksofonist Raivo Tafenau esineb festivalil trios koos poja, trummar Ramuel Tafenau ja kitarrist Ain Aganaga. Eesti rütmimuusika elav klassik Tõnu Naissoo toob Juu Jääbile aga oma Hammond Trio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles