ETV pilti näeb vaid vana teleri ja antenniga 2021. aasta lõpuni

Spekter
Copy
ETV igaõhtune saade «Ringvaade» jõuab televaatajateni SD-kvaliteedis vähemalt aasta lõpuni.
ETV igaõhtune saade «Ringvaade» jõuab televaatajateni SD-kvaliteedis vähemalt aasta lõpuni. Foto: Kalle Veesaar / ERR

Eesti Rahvusringhäälingu telekanaleid näeb vabalevis hetkel nii vanas (SD) kui ka uues (HD) pildikvaliteedis. ETV, ETV2 ja ETV+ paralleeledastus kestab praeguse plaani kohaselt vähemalt 31. detsembrini 2021, teatab ERR. 

2019. aasta algusest hakkas vabalevis kehtima uus standard, kus telekanaleid asuti Eestis edastama kõrglahutusega ehk HD-formaadis. See on oluliselt parem kui senine SD-kvaliteet, ent mida paljud vanemad telerid iseseisvalt vastu võtta ei suuda. Et vältida paljude ETV kanaleid antenniga püüdvate televaatajate «pildituks» jäämist, pikendati valitsuse toetusel SD-signaali paralleeledastust läbi kahe eelmise aasta ning sama plaan jätkub viimase seisuga käesoleva aasta lõpuni.

ETV telekanalite paralleeledastust nii HD- kui ka SD-pildi vahendusel rahastab valitsus: üle-möödunud aastal 200 000 ning eelmisel aastal 300 000 euroga, kirjutas ERR poole aasta eest. Samas suurusjärgus on sama uudise kohaselt ka tänavune toetus, tänu millele edastus pikeneb.

«Uuele standardile üleminek ei saa toimuda kiirustades ja et see protsess kulgeks televaatajatele võimalikult valutult, peaks ettevalmistusaeg olema võimalikult pikk. Saan kinnitada, et ERR saab paralleeledastust rahastada vähemalt selle aasta lõpuni,» ütles rahvusringhäälingu juhatuse esimees Erik Roose.

«Paralleeledastuse jätkumine on televaatajate huvides, kes saavad piisavalt varakult välja selgitada, kas olemasolevate seadmetega näeb HD-formaadis telepilti. Seadmete uuendamisele võib hakata mõtlema varakult, sest näiteks spordisõpradele pakuvad tänavuse aasta suurvõistlused nagu jalgpalli EM HD-formaadis kindlasti paremat elamust,» ütles AS Levira juhatuse esimees Tiit Tammiste.

Formaadivahetus puudutab tulevikus televaatajaid, kes näevad antenni kaudu ERR-i kolme telekanalit või Elisa õhu kaudu edastatavaid telekanaleid. Muudatus ei mõjuta neid vaatajaid, kelleni telepilt jõuab kas kaabel- või mobiilivõrgu või satelliidi vahendusel.

Kantar Emori uuringu kohaselt vaatab Eestis antenni kaudu telerit 180 000 inimest.

SD-formaadist annab praegu märku ekraani üleval vasakus nurga olev «SD» märk ETV, ETV2 või ETV+ kanalit vaadates. Kui märki ekraanil ei ole, siis saab seadmega vaadata HD-pilti. Lisaks tuleb teha digiboksis automaatne kanaliotsing. Kui selle tulemusena ilmuvad valikusse kanalid, mille juures on märge HD (näiteks ETV HD, ETV2 HD, ETV+ HD), siis televaataja midagi tegema ei pea. Kui ekraanil on «SD» märk või otsing ei näita HD-kanaleid, siis tuleb televaatajal soetada uus digiboks või uus teler, mis suudab HD-signaali ise vastu võtta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles