Ajaloolane: Josef Mengele «tootis» Brasiilias kaksikuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Josef Mengele
Josef Mengele Foto: AP / Scanpix

Argentiina ajaloolase Jorge Camarasa andmetel «tootis» endine kuulus natsiarst Josef Mengele 1960. aastatel Brasiilias kaksikuid.

Camarasa arvates viis Mengele Brasiilias asuvas  Candido Godoi väikelinnas läbi katseid, mille tagajärjel sündis tavapärasest enam kaksikuid, kirjutab The Telegraph.

Josef Mengelet tuntakse eelkõige Auschwitzi koonduslaagri «surmainglina». Mengele tegi vangide peale julmi ja surmaga lõppevaid eksperimente.

Mengelest sai Auschwitzi koonduslaagri arst 1943. aastal. 1945. aasta jaanuaris ta põgenes läheneva Punaarmee eest.

Mengele peitis end Baierimaal enne, kui 1949. aastal Argentiinasse põgenes.

Mengelet ei saadud kunagi kätte ning ta pääses Nürnbergi kohtust.  Mengele suri Brasiilias 1979. aastal, kui tal tekkis ujudes halvatus ja ta uppus.

Aastaid hämmastasid arste ja teadlasi Brasiilias asuva saksa enklaavi Candido Godoi sünnid, sest igast viiest rasedusest üks olid kaksikud. Seal sündinud kaksikutest enamik on heledate juuste ja siniste silmadega.

Tavapäraselt sünnib kaksikuid üks kord iga 80 sünni kohta.

Nii teadlased kui ka Candido Godoi elanikud arvavad, et 1960. aastatel tegi endine natsiarst Mengele seal katseid.

Mengele tutvustas ennast kui loomaarsti, kuid hiljem tegutses ka naistearstina.

Argentiina ajaloolane Jorge Camarasa on veendunud, et Mengele jätkas Candido Godois natsi-Saksamaal alustatud aaria rassi loomise ja kaksikute uuringuid.

Camara andis välja ka raamatu «Mengele: The Angel of Death in South America» (Mengele: Surmaarst Lõuna-Ameerikas) ning väidab sealt, et Paraguays end peitnud natsiarst käis alates 1963. aastast mitmeid kordi Candido Godois.

«Arvan, et Candido Godoi oli Mengele katselabor, kus tal lõpuks õnnestus viia ellu unelm heledate juuste ja siniste silmadega aaria rassist,» sõnas Camarasa.

Camarasa kinnitusel tunnistasid linnaelanikud nendega tehtud intervjuudes, et Mengele jälgis paljude kohalike naiste raseduse kulgu, tegi geneetilisi katseid ning andis neile mitmeid katsejärgus olnud ravimeid.

Candido Godoi elanikud mäletavad hästi arsti, kes kasutas enda kohta nime Rudolph Weiss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles