Kaitseväe orkestri koondamine lahvatas avaliku elu tegelaste seas tulise arutelu: eriti nõme otsus! (2)

Elu24
Copy
Kaitseväe orkester. Elu24 kollaaž.
Kaitseväe orkester. Elu24 kollaaž. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Reedel, 14. mail teavitas kaitseväe peadirigent ja kaitseväe orkestri ülem kapten Simmu Vasar orkestrante kurvast uudisest. Laiali saadetud kirjas teatas Vasar, et selle aasta esimesest septembrist on kaitseväe orkester täies koosseisus koondatud. Lisaks orkestrile kaob senisel kujul kaitseväe kaplaniteenistus. Ühismeedias võtsid sõna mitmed, kelle jaoks jäi lüke arusaamatuks.

«Tänane päev tõi siis uudise, et organisatsioon, mille aastaeelarve on ligi 650 miljonit eurot (sic!) ja kes saab igal aastal muudkui kümneid ja kümneid miljoneid juurde, ei suuda/taha demonstratiivselt ülal pidada isegi 40-liikmelist orkestrit, mis on olnud läbi aegade sõjaväekultuuri oluline osa,» kirjutas täna pärastlõunal Facebookis riigikontrolli nõunik ja endine ajakirjanik Toomas Mattson. Mees tõi postituses esile hulgaliselt arvulisi fakte, mis langetatud otsuse valguses üha enam segadust külvavad. 

Mattsoni andmetel on 2022. aasta eelarvestrateegia järgi kaitsekulude kogumaht 712,3 miljonit eurot, mis tähendab mehe sõnul 2021. aastaga võrreldes 66,3 miljonilist kasvu. «Ikka on neile muudkui vähe. Kisa taevani ja eeter täis neid lobiste, kes traagilisel toonil räägivad, kuidas riigikaitse on ohus ja kohe kokku kukub. Ma ei kahtle, et ka see praegune valik on üks osa suht magedast survestamistaktikast, mis suunatud sügisesele täpsustatud eelarve formeerimisele,» jätkab ta. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles