Haapsalu õudukate festival lükkus augustisse

Spekter
Copy
HÕFFil linastub teiste seas nn Sahhawoodi film "Tšeeke, tantsiv politseinik"
HÕFFil linastub teiste seas nn Sahhawoodi film "Tšeeke, tantsiv politseinik" Foto: Filmikaader

Algselt tavapärasel ajal ehk aprilli lõpus ning siis juuni alguses toimuma pidanud Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival (HÕFF) lükkub teist korda edasi ning toimub 13.–15. augustini.

Festivali algsed toimumiskuupäevad olid 30. aprill kuni 2. mai. Piirangute tõttu peeti paremaks lükata sündmus viis nädalat edasi ning kahe kuu eest seati festivali 4.–6. juunile.

«Kui me enne olime Haapsalus kevadekuulutajad, siis nüüd suvekuulutajad,» ütles HÕFFi juht Helmut Jänes märtsis. Lootus oli, et juuni alguses õnnestub sündmuse korraldamisel saada rohkem mänguruumi ürituste korraldamiseks vabas õhus, sh välikino jaoks.

Eile selgus, et pandeemia olukord Eestis siiski ei võimalda ka juuni alguses veel HÕFFi  sellisel kujul pidada, nagu sooviti. «Lükkame festivali augustisse. Kinoseansse saaks teha, aga HÕFF pole ainult seansid – HÕFF on melu!» sõnas festivali meediakoordinaator Tiit Tuumalu Kinoportaalile. 

«Kahjuks oleme sunnitud festivali pärast pikka kaalumist taas edasi lükkama,» kommenteeris täna HÕFFi juht Helmut Jänes.

Koroonaviirusega nakatumise oht on Jänese sõnul jätkuvalt suur ja täisväärtusliku festivali korraldamine tänase seisuga keeruline. «Üks asi on kinode avamine, teine asi suure festivali läbiviimine, millega kaasas käivad piirangud ei luba avaneda HÕFFi fenomenil –seansside juurde kuuluval melul ja lahedal atmosfääril.»

Jänes avaldas lootust, et suve lõpuks on suur hulk inimesi juba vaktsineeritud ja olukord normaliseerumas, mis annab võimaluse korraldada ohutult ka õhtuseid ja öiseid seansse, sealhulgas välikino.

13.–15. augustini jõuab Baltimaade suurimal žanrifilmide festivalil Haapsalu kultuurikeskuses vaatajate ette ligemale 30 pikka õudus-, ulme- ja põnevusfilmi rohkem kui kümnest riigist, lisaks arvukalt üritusi. Lisaks saab festivalile kaasa elada üle terve Eesti, sest osa programmist jõuab ka veebikino ekraanile.

Festival juhatab ühtlasi sümboolselt sisse Eesti kõige kuulsamale kummitusele – Valgele Daamile – pühendatud päevad, mis toimuvad Haapsalus 20.–22. augustini.

Küll aga saab 4.–13. juunini PÖFFi veebikinos kaasa elada Euroopa lühikeste õudus- ja fantaasiafilmide konkursile, mille võitja hakkab kandideerima Méliès d'Ori ehk Kuldse Mélièsi nimelisele Euroopa parima fantaasiafilmi auhinnale. Mullusel, ainult veebis toimunud festivalil oli see üks populaarsemaid programme.

«Et fännid päris tühjade kätega ei jääks ja jaksaks suve lõpuni oodata,» põhjendas HÕFFi juht Mélièsi konkursi toomist juunisse.

Samuti jõuab nendel kuupäevadel veebikino ekraanile väike valik pikki filme, Haapsalus avatakse aga Stanisław Lemi sajandale sünniaastapäevale pühendatud näitused ning autasustatakse lapsi, kes osalesid innovatsioonikeskuse Innokas robootikakeskuse korraldatud robotite valmistamise konkursil.

Soodushinnaga ostetud HÕFFi passid kehtivad edasi, soovi korral ostab festival passi tagasi. Piiratud kogus täishinnaga passe tuleb müügile suvel.

Maailmakuulsa ulmekirjaniku Stanisław Lemi sajanda sünniaastapäeva puhul võtab Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival tänavu fookusesse tema loomingulise pärandi.

Festivali programmi kuuluvaid filme saab uudistada siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles