Päikesepuhkus võib aidata viljakusprobleemide korral

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepuhkus võib aidata viljakusprobleemide korral
Päikesepuhkus võib aidata viljakusprobleemide korral Foto: SCANPIX

Väljaandes European Journal of Endocrinology avaldatud artiklis seisab, et päikesevalgus võib aidata viljakusprobleemide korral.

Päikesevalgus tekitab organismis D-vitamiini, mis omakorda mõjutab östrogeeni ja testosterooni teket, edastab Daily Mail.

Uuring näitas ka seda, et D-vitamiin mõjutab otseselt spermatosoidide teket ja kogust, parandades samas ka meeste libiidot.

Naistel aitab D-vitamiin kaasa progesteroni ja östrogeeni tekkele.

Austraalia teadlaste sõnul on D-vitamiini vähesus põhjuseks, miks Põhja-Euroopas on talvisel ajal viljastumine väiksem kui suvel.

Uuringust paljastus, et meeste testosteroonitase on kõige kõrgem augustis ja kõige madalam talve järgselt märtsis. Naiste ovulatsioon on talvel väiksem kui soojal ajal.

Viljakuse ja päikesevalguse seost on tõendatud ka loomkatsetega.

D-vitamiini saab ka toidust, kuid umbes 80 protsenti organismis vaja minevast kogusest saadakse ultraviolettkiirguse abil.

Kuigi päike võib viljakusravist efektiivsemaks osutuda, ei soovita asjatundjad liigset päikesevõttu. Naha liigpruunistamise asemel tasub mõõdukalt päevitada, kuid tarbida võib ka D-vitamiini tablette.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles