Eakad põgenesid toetatud elamise keskusest morse abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Morse saatmise masin. Pilt on illustreeriv
Morse saatmise masin. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

On asju, mida ei unustata isegi siis, kui mälu teeb trikke. See käib eaka paari kohta, kes põgenes USA Tennessee Elmcrofti toetatud elamise keskusest morset kasutades.

Mees ja naine, kellel mõlemal on kas dementsus või Alzhemeri tõbi, suutsid märtsis Lebanoni linnas eakate keskuse turvatud osast põgeneda. See õnnestus tänu sellele, et mehele meenus, kuidas ta kasutas teise maailmasõja ajal morsekoodi ehk lühikestest ja pikkadest signaalidest koosnevat telegraafikoodi, kirjutab tmz.com.

Mees kuulas pealt, kui töötajad vajutasid välisukse elektroonilise luku numbrikoodi, ning jättis meelde, millised helid tekkisid. See näitas, et ta morsekoodi oskus ei olnud kuhugi kadunud. Naisel ja mehel õnnestus välisuks avada, nad lahkusid hoonest ja olid kadunud umbes pool tundi.

Elektrooniline turvakoodi süsteem. Pilt on illustreeriv
Elektrooniline turvakoodi süsteem. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Inimesed nägid ekselnud eakat paari tänaval ja arvasid, et nad on lahkunud toetatud elamise keskusest. Keskus sai nende lahkumisest teada ja töötajad viisid eakad tagasi.

Elmcrofti keskus sai eakate silmist laskmise tõttu 2000 dollarit trahvi. Töötajad lubasid inspektoritele, et nad kontrollivad hoolealuseid ja muudavad välisukse koodi sagedamini.

Ameeriklasest leiutaja Samuel Finley Breese Morse (1791–1872) tegi 1840. aastal morsetähestiku oma telegraafiaparaadile, mille ta leiutas juba 1834.

Morse puhul vastab tähestiku igale tähele signaal ja ka kirjavahemärkidel on oma signaal.

Morse saatmiseks kasutatakse eelkõige masinat, kuid morset saab edastada veel mitmel viisil: kirjutades morse sümboleid, valguse vilgutamisega, helide ja lippudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles