Ürgsel kombel elavast Peruu hõimust saadi detailsed fotod

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mashco-Piro hõimu liikmed
Mashco-Piro hõimu liikmed Foto: SCANPIX

Lõuna-Ameerika põlishõimude kaitsmisega tegelev organisatsioon Survival International avaldas esimesed Amazonase džunglis ürgsel kombel elavast ja välismaailmast puutumata hõimu liikmetest tehtud detailsed fotod.

Mascho-Piro hõim elab Kagu-Peruus Manu rahvuspargi lähedal, edastab BBC.

Arvatakse, et sellel hõimul on muu maailmaga minimaalselt kontakte. Samas aga sunnivad gaasi- ja naftaprojektid ning illegaalne puude langetamine neil endale uusi elukohti otsima.

Survival Internationali sõnul ootavat hõim, et nende elukohta rahule jäetakse.

«Välismaailm tungib üha jõudsamalt nende maailma ja iidsetele maadele,» selgitas Survivali esindaja.

Mascho-Piro hõimu liikmed on endast aina enam märku andma hakanud. Viimastel ajal on olnud juhtumeid, kus nad on lasknud nooli jõel paadiga sõitnud turistide pihta. Hiljuti sai sellise ilma teravikuta noolega pihta Manu rahvuspargi valvur.

Nüüdisajaga kaasas käiva ühe teise hõimu liikme Nicolas Shaco Floresi pihta aga lennutati mürgine nool, kui ta püüdis selle hõimu liikmetega kontakteeruda.

Antropoloog Glenn Shepardi sõnul on Mascho-Piro hõim võõraste suhtes umbusklik ning lihtsalt kellegagi sidemeid ei sõlmi.

Hispaania arheoloog Diego Cortijo tegi sellehõimu liikmetest pidid 120 meetri kauguselt, hoides hõimu austavalt distantsi. Cortijo oli paadiga Alto Madre de Diosi jõel.

Arheoloog kasutas piltide tegemiseks teleskoopkaamerat, saades sellest hõimust esimesed väga detailsed fotod.

«Oleme Peruu valitsust palunud rohkem põliselanike ja nende maade eest hoolt kanda,» lisas Survival International esindaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles