VIDEO ⟩ Londonist Apja kolinud Kymbali näeb oma tulevikku Eestis: siin on väikesed asjad, mida Londonis pole

Elu24
Copy
Kymbali Sitsofe Marika Kromel Agamah Williams.
Kymbali Sitsofe Marika Kromel Agamah Williams. Foto: Kuvatõmmis ERR-i videost

Londonis sündinud Kymbali Sitsofe Marika Kromel Agamah Williams on Eestis elanud kaks aastat ning tagasi suurlinna ei kipu: «Ma tahan reisida natuke siin ja seal, aga tulen tagasi siia,» ütleb ta kindlalt. 

Kymbali isa on Ghana päritolu ning ema on paljudele eestlastele tuntud laulja Reet Kromel, kes juba ammu Eestist Londonisse läks ja seal enda muusikakooli peab. Seega ei pruugi tulla üllatusena, et Kymbali on isegi muusika keskel üles kasvanud ning töötab praegu Abija lasteaia muusikaõpetajana. «See on väga hea kogemus,» ütleb ta. 

Kymbali otsus Eestisse tulla on suuresti seotud just tema siinsete juurtega. «Ma tahan oma emakeele selgeks õppida ja mulle meeldib rahulik elu,» kiidab ta elu Eestis. Kymbali kasvas üles ingliskeelses keskkonnas ja õppis eesti keelt suuresti tänu lauludele. «Ma arvan, et ma laulsin rohkem eesti keeles, kui rääkisin,» ütleb ta, kuid lisab, et kodune keel meenutas siiski mingil määral eesti-inglise segakeelt. 

Eesti muusikasse armunud Kymbali arvates on eesti keel väga voolav ja meloodiline. «Ma ei taha, et need laulud unustatakse. Ma tahan, et eesti keel säiliks ja see on põhjus, miks ma õpin neid lugusid praegu eesti keeles,» räägib Kymbali. Ta saadab oma lauluvideoid Londonis elavatele sõbrannadele, kellele need väga meeldivad, ehkki nad sõnadest aru ei saa. 

Naise sõnul on eesti keele juures kõige keerulisem 14 käänet. «Kui ma räägin inglise keeles, siis ma tunnen, et see on normaalne, aga eesti keeles on sõnad teistpidi.» Kymbali käib ka rahvatantsurühmas, kus oli tal enda sõnul senini kõige raskem kogemus eesti keelega. «Umbes kaks kuud ma ei saanud midagi aru, mis nad räägivad. Nad räägivad nii kiiresti ja neil on omad naljad,» ütleb ta. Siiski on ta mõnes mõttes õnnelik, et inimesed, kellega ta kokku puutub, väga hästi inglise keelt ei räägi. «Siis ma pean õppima iga päev rohkem ja rohkem,» ütleb Kymbali. Londonisse ta tagasi ei kipu ning soovib hoopiski  terve elu Eestis elada. «Eestimaa on minu kodu. Ma tahan reisida natuke siin ja seal, aga tulen tagasi siia,» ütleb ta ja lisab, et talle meeldib eriti must leib, korralikud metsad, sood ja värske õhk. «Need on väiksed asjad, aga neid Londonis ei ole,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles